Το αμερικανικό film noir. Case study: Shadow of a Doubt (1943) του Alfred Hitchcock και Chinatown (1974) του Roman Polanski

 1. MSc thesis
 2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
 3. Δημιουργική Γραφή (ΔΓΡ)
 4. 22 Ιουλίου 2023
 5. Ελληνικά
 6. 93
 7. ΤΕΡΖΗΣ, ΝΙΚΟΣ
 8. Αφήγηση, Eξπρεσιονισμός, Νέο Νουάρ, Φιλμ Νουάρ, Ψυχανάλυση
 9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ / ΔΓΡ65
 10. 2
 11. 1
 12. 65
  • Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί το αμερικανικό φιλμ νουάρ με τον εντοπισμό και τη μελέτη όλων εκείνων των στοιχείων που οδήγησαν στην εμφάνιση και την άνθιση του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους (genre) και αισθητικού στυλ. Κύρια επιδίωξη είναι να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για μια συμπτωματική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά για ένα ευρύτερο πολιτιστικό κεφάλαιο που συμπυκνώνει την ιστορία, την πολιτική, τη λογοτεχνία και τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής σε μια ιδιαίτερη κινηματογραφική μορφή. Η ανάλυση γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να φωτιστούν επιπλέον φιλοσοφικές και ψυχολογικές πτυχές, καθώς ο κύκλος αυτών των ταινιών αντανακλά μια από τις καλύτερες και με τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον περιόδους στην ιστορία του Χόλυγουντ. Αυτές οι πρώιμες ταινίες άσκησαν μεγάλη επιρροή στον παγκόσμιο κινηματογράφο, τόσο θεματικά, όσο και αισθητικά, αναδεικνύοντας σπουδαίους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Όπως ο γερμανικός εξπρεσιονισμός και το γαλλικό Νέο Κύμα, το φιλμ νουάρ αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη περίοδο στην ιστορία του κινηματογράφου.
   Το πρώτο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει μια συνοπτική εισαγωγή στο φαινόμενο φιλμ νουάρ, καθώς αναφέρονται τα σημαντικότερα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να εξοικειωθεί με τον συναρπαστικό κύκλο αυτών των ταινιών. Στο δεύτερο μέρος (Case Study) επιλέχτηκαν δυο σημαντικές ταινίες, καθεμιά από μια διαφορετική ιστορική περίοδο, κλασική και neo-noir. Παρουσιάζεται η υπόθεση, αναλύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ταινίας και όλα εκείνα τα στοιχεία που σηματοδοτούν τις αλλαγές και ορίζουν τον νουάρ χαρακτήρα τους. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος που φέρει τον τίτλο Δημιουργικό Μέρος παρουσιάζεται το σενάριο με τίτλο Family Affair. Έγινε προσπάθεια να ενσωματωθούν νουάρ στοιχεία και να αποτυπωθεί η υφολογική και θεματική συγγένεια με όσα μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία. Για τη δημιουργία του σεναρίου πηγή έμπνευσης υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός φιλμ νουάρ, αρκετά από τα οποία αναλύονται διεξοδικά σε εμβληματικά δοκίμια που καταγράφονται στη βιβλιογραφία.


 13. Hellenic Open University
 14. Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές