Light Art και Οπτικές Απάτες

Light Art and Optical Illusions (Αγγλική)

 1. MSc thesis
 2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
 3. Σχεδιασμός Φωτισμού (ΣΦΠ)
 4. 24 Σεπτεμβρίου 2023
 5. Ελληνικά
 6. 124
 7. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ
 8. Συμεωνίδου, Ιωάννα | Κουρνιάτης, Νικόλαος
 9. Τέχνη του φωτός, τεχνητός φωτισμός, καλλιτεχνικό μέσο, λέιζερ, ολογραφία και ολογράμματα, ιδιότητες του φωτός, διάθλαση, ζωγραφική με το φως, μακρά έκθεση, επιλεκτική απεικόνιση εικόνας, φίλτρα RGB, τέχνη της σκιάς, φως και σκιά, πολλαπλασιασμός χώρου, καθρέφτες απείρου , καυστική τέχνη, οπτικά εφέ, Μαύρο Θέατρο της Πράγας, θεατρική παράσταση, ψευδαίσθηση, εφέ μαύρου φωτός, λαμπτήρες LED, σύγχρονη τέχνη.
 10. Τέχνη, Φως και Ψυχολογία της Αντίληψης / ΣΦΠ50, Γενικές Αρχές Φωτισμού και Φυσιολογία της Οπτικής Αντίληψης / ΣΦΠ51
 11. 2
 12. 51
 13. Περιλαμβάνονται εικόνες και πίνακες
  • Η τέχνη του φωτός είναι μια δυναμική και εξελισσόμενη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τον τεχνητό φωτισμό ως αυτόνομο μέσο ή ως κρίσιμο συστατικό για τη δημιουργία έργων τέχνης. Η παρούσα εργασία εξετάζει την ιστορία, την ανάπτυξη και την τρέχουσα κατάσταση της τέχνης του φωτός, τονίζοντας την εμφάνισή της ως καλλιτεχνικό κίνημα στη δεκαετία του 1960 και την πρόσφατη ανάπτυξή της λόγω της προόδου στην τεχνολογία των λαμπτήρων LED. Η εργασία διερευνά διάφορα θέματα στο πλαίσιο της τέχνης του φωτός, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής με το φως, της επιλεκτικής απεικόνισης εικόνων μέσω RGB φίλτρων, των εξαφανιζόμενων σκηνικών στοιχείων στο Μαύρο Θέατρο της Πράγας, της τέχνης σκιών, του πολλαπλασιασμού του χώρου με καθρέφτες απείρου, της καυστικής τέχνης και της ολογραφίας.

   Η έννοια της τέχνης του φωτός ανάγεται στον 18ο αιώνα, όταν ο Γάλλος επιστήμονας Louis Bertrand Castel διερεύνησε τη σχέση μεταξύ ήχου και χρώματος. Ωστόσο, μόλις τον 20ό αιώνα οι καλλιτέχνες άρχισαν να πειραματίζονται με τον τεχνητό φωτισμό στα έργα τους. Καλλιτέχνες όπως ο Moholy Nagy και ο Lucio Fontana ενσωμάτωσαν ηλεκτρικά φώτα στα έργα τους, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη της τέχνης του φωτός ως ξεχωριστού καλλιτεχνικού ρεύματος. Στη δεκαετία του 1960, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες εκθέσεις σχετικές με το φως στην Ευρώπη, οι οποίες συνέπεσαν με την προσβασιμότητα των λέιζερ και της ολογραφίας για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

   Μια εξέχουσα τεχνική στο πλαίσιο της τέχνης του φωτός είναι η ζωγραφική με το φως, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση μεγάλων χρόνων έκθεσης για την αποτύπωση της κίνησης των πηγών φωτός σε ένα σκοτεινό ή χαμηλού φωτισμού περιβάλλον. Οι φωτογράφοι έχουν την ελευθερία να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να δημιουργήσουν μοναδικές και εντυπωσιακές οπτικά συνθέσεις. Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες, Michael Bosanko, Hannu Huhtamo και Alan Jaras, μέσα από τις αντίστοιχες τεχνικές και προσεγγίσεις τους, δημιουργούν μαγευτικά και δυναμικά έργα τέχνης που διευρύνουν τα όρια του φωτός και του χρώματος. Η επιδέξια χρήση περίπλοκων μοτίβων, τολμηρών χρωμάτων και τεχνικών μακράς έκθεσης από τον Bosanko μεταμορφώνει τοπία και αστικά τοπία σε μαγευτικά έργα που αποπνέουν μια απόκοσμη γοητεία. Οι σουρεαλιστικές εικόνες ζωγραφικής με το φως του Huhtamo διαθέτουν συμμετρικά μοτίβα που μοιάζουν με εξωγήινη χλωρίδα, τα οποία επιτυγχάνονται με τη χρήση πηγών φωτός, περίπλοκων κινήσεων και πειραματισμών με χρωματικά τζελ και φίλτρα. Ο Jaras, γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές του, συλλαμβάνει την ομορφιά και το μυστήριο του φωτός, κάμπτοντάς το για να δημιουργήσει οπτικά εντυπωσιακές και καθηλωτικές εικόνες που παίζουν με την αντίληψη και χρησιμοποιούν τη φυσική διάθλαση του φωτός. Μαζί, αυτοί οι καλλιτέχνες αποτελούν παράδειγμα της γοητευτικής και μεταμορφωτικής δύναμης της ζωγραφικής του φωτός στη σφαίρα της σύγχρονης τέχνης.

   Μια άλλη τεχνική είναι η επιλεκτική απεικόνιση εικόνας, όπου οι εικόνες RGB αποκαλύπτονται μόνο όταν προβάλλονται μέσω χρωματικών φίλτρων. Η επικάλυψη τριών διαφορετικών εικόνων σε βασικά χρώματα έχει ως αποτέλεσμα απροσδόκητες και αποπροσανατολιστικές συνθέσεις που προκαλούν την αντίληψη των θεατών. Η τεχνική προσφέρει καθηλωτικές εμπειρίες, γνώσεις για την ανατομία των αντικειμένων και δυναμικά μοτίβα που αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Carnovsky χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική, επικαλύπτοντας στρώματα κυανού, ματζέντα και κίτρινου για να δημιουργήσει χαοτικές εικόνες που αποκαλύπτουν διατεταγμένα μοτίβα μέσω των χρωματικών φίλτρων. Τα έργα τους δημιουργούν μια οπτική ψευδαίσθηση βάθους και πολυπλοκότητας, με τα αντίθετα χρώματα να προσθέτουν μια αίσθηση κίνησης. Ειδικότερα, το Vesalio, που βασίζεται σε ανατομικά σχέδια, παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης φιγούρας κάτω από κόκκινο, πράσινο και μπλε φως, αναδεικνύοντας τη δύναμη του χρώματος και της διαστρωμάτωσης σε οπτικά εντυπωσιακές εικόνες.

   Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή μορφή θεατρικής παράστασης που ξεκίνησε από την Πράγα της Τσεχίας. Αυτό το θεατρικό στυλ συνδυάζει στοιχεία παντομίμας, χορού, ψευδαίσθησης και εφέ μαύρου φωτός για να δημιουργήσει οπτικά εντυπωσιακές και ευφάνταστες παραστάσεις. Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας αναδεικνύει τη μαγευτική αλληλεπίδραση μεταξύ φωτός και σκότους, προσφέροντας στο κοινό μια μαγευτική και σουρεαλιστική εμπειρία.

   Η τέχνη της σκιάς είναι μια συναρπαστική μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί το φως και τη σκιά για να δημιουργήσει οπτικά εντυπωσιακές εικόνες. Ρίχνοντας φως σε μια επιφάνεια και τοποθετώντας στρατηγικά αντικείμενα ή φιγούρες, οι καλλιτέχνες δημιουργούν μαγευτικές σιλουέτες ή σκιές. Αυτή η μορφή τέχνης μπορεί να βρεθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, από σκηνικές παραστάσεις έως εγκαταστάσεις στο δρόμο, και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στυλ και τεχνικών. Οι σκιές γοητεύουν από καιρό τους καλλιτέχνες, καθώς παίζουν ζωτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Οι κλασικές σκιές των χεριών και το αρχαίο κινεζικό κουκλοθέατρο σκιών βασίζονται στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τρισδιάστατα αντικείμενα με βάση τις δισδιάστατες σκιές τους. Η Kumi Yamashita, καλλιτέχνης ιαπωνικής καταγωγής, εξερευνά τη μεταμορφωτική δύναμη του φωτός και της σκιάς στα περίπλοκα έργα της. Χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που  ενσωματώνουν το φως και τη σκιά με μοναδικό τρόπο, δημιουργεί μαγευτικές εικόνες οι οποίες προκαλούν τους θεατές να αναλογιστούν τη φύση του φωτός, της σκιάς και της αντίληψης. Άλλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως οι Tim Noble, Sue Webster και Diet Wiegman, χρησιμοποιούν καθημερινά αντικείμενα και προσεκτικές τεχνικές φωτισμού για να δημιουργήσουν έργα τέχνης σκιών. Αυτά τα έργα αψηφούν την αναγνώριση όταν τα βλέπει κανείς άμεσα, ωστόσο οι σκιές που ρίχνουν σχηματίζουν σαφώς αναγνωρίσιμες σκηνές. Μέσω του χειρισμού του φωτός και της σκιάς, οι καλλιτέχνες αυτοί δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις που προκαλούν την αντίληψη των θεατών για την πραγματικότητα, καλώντας τους να αμφισβητήσουν αυτό που βλέπουν. Η τέχνη των σκιών αναδεικνύεται ως μια μοναδική και προκλητική μορφή τέχνης που διευρύνει τα όρια της οπτικής έκφρασης.

   Ο πολλαπλασιασμός του χώρου είναι μια μαγευτική καλλιτεχνική εγκατάσταση που χρησιμοποιεί καθρέφτες, φώτα και υλικά για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του άπειρου χώρου. Γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Yayoi Kusama και ο Ivan Navarro έχουν δημιουργήσει καθηλωτικές εγκαταστάσεις που εμβαθύνουν στα θέματα του άπειρου, της επανάληψης και της αυτοδιάλυσης. Αυτές οι εγκαταστάσεις διαθέτουν παράλληλους καθρέφτες και αντανακλαστικές επιφάνειες, παρασύροντας τους θεατές σε μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά αντανακλάσεων και προκαλώντας την αντίληψη ενός απεριόριστου χώρου. Τα δωμάτια με καθρέφτες του άπειρου έχουν αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα και αποτελούν εξέχοντα χαρακτηριστικά σε γκαλερί και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Η Yayoi Kusama είναι γιαπωνέζα καλλιτέχνης γνωστή για την τολμηρή χρήση χρωμάτων, πουά και επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Ο Ivan Navarro, καλλιτέχνης Χιλιανής καταγωγής, εξερευνά τη σχέση μεταξύ φωτός, χώρου και δομών εξουσίας μέσω της καινοτόμου χρήσης του φωτός και των καθρεφτών.

   Η καυστική τέχνη είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τον χειρισμό του φωτός και της σκιάς για να δημιουργήσει οπτικά συναρπαστικά αποτελέσματα. Με την κάμψη και τη διάθλαση του φωτός μέσα από διαφανή ή ημιδιαφανή υλικά, οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν περίπλοκα μοτίβα και χρώματα. Διάφορες τεχνικές, όπως η εστίαση, η διασπορά και η χρήση πολλαπλών πηγών φωτός, επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να παράγουν αφηρημένα ή αναπαραστατικά έργα τέχνης σε διάφορα μέσα. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει υπολογιστικούς αλγορίθμους και τεχνικές φρεζαρίσματος για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο καυστικών μοτίβων, επιτρέποντας τη δημιουργία επιθυμητών εικόνων. Το προκύπτον έργο τέχνης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ανακλώμενου και διαθλώμενου φωτός, που μοιάζει με μαγικούς καθρέφτες. Η κατανόηση του αντίστροφου προβλήματος της διαμόρφωσης των επιφανειών για την κατεύθυνση του φωτός είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή προβαλλόμενων καυστικών εικόνων, οι οποίες αλλάζουν με βάση την εγγύτητα, τη γωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ του φακού και της οθόνης.

   Η ολογραφία είναι μια τεχνική καταγραφής και αναπαραγωγής αντικειμένων σε τρεις διαστάσεις με υψηλή πιστότητα. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ολογραμμάτων, τα οποία φωτίζονται για την παραγωγή ακριβών τρισδιάστατων εικόνων των αντικειμένων. Η εφεύρεση της ολογραφίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940 από τον φυσικό Dennis Gabor, αλλά έγινε πρακτική με την ανάπτυξη των λέιζερ τη δεκαετία του 1960. Η ολογραφία δεν περιορίζεται σε στατικές εικόνες, αλλά επιτρέπει διαδραστικές και δυναμικές εμπειρίες. Οι θεατές μπορούν να παρατηρούν τα ολογράμματα από διαφορετικές γωνίες, αποκτώντας νέες προοπτικές με κάθε θέαση. Τα ολογράμματα μπορούν επίσης να σχεδιαστούν ώστε να κινούνται ή να αλλάζουν καθώς αλλάζει η προοπτική του θεατή, ενισχύοντας τη διαδραστική φύση της μορφής τέχνης. Οι καλλιτέχνες έχουν αγκαλιάσει την ολογραφία ως μέσο δημιουργικής έκφρασης. Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας από τους πρώτους που την χρησιμοποίησαν, παράγοντας αφηρημένα ολογράμματα που έμοιαζαν να αιωρούνται στο χώρο. Η Margaret Benyon, μια πρωτοπόρος Βρετανίδα καλλιτέχνης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ολογραφικής τέχνης. Πειραματίστηκε με το φως και την κίνηση, εξερευνώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο. Η Sally Weber, με έδρα την Καλιφόρνια, έχει συμβάλει σημαντικά στην ολογραφία. Το έργο της εκτείνεται πέρα από την παραδοσιακή ολογραφία, περιλαμβάνοντας οπτική και ψηφιακή ολογραφία και εγκαταστάσεις λέιζερ. Η τέχνη της Weber εμβαθύνει στις θεμελιώδεις φυσικές δυνάμεις της ζωής και στα αλληλένδετα μοτίβα τους, προκαλώντας και γοητεύοντας τους θεατές.

   Συμπερασματικά, η τέχνη του φωτός έχει εξελιχθεί από τα πρώτα πειράματα με τεχνητό φωτισμό σε ένα ζωντανό και ποικίλο καλλιτεχνικό κίνημα. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια αυτού του μέσου, ενσωματώνοντας τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτόμες τεχνικές στις δημιουργίες τους. Η ευελιξία του φωτός ως καλλιτεχνικό μέσο προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για δημιουργικότητα και έκφραση, καθιστώντας την τέχνη του φωτός ένα συναρπαστικό και συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των λαμπτήρων LED έχει προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη και τις δυνατότητες της τέχνης του φωτός, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να δημιουργούν συναρπαστικές και καθηλωτικές εμπειρίες για τους θεατές. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό ότι η τέχνη του φωτός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται, προσφέροντας νέους δρόμους για καλλιτεχνική εξερεύνηση και έκφραση.

  • Light art is a dynamic and evolving form of artistic expression that uses artificial lighting as a stand-alone medium or as a critical component in the creation of artworks. This paper examines the history, development and current status of light art, highlighting its emergence as an art movement in the 1960s and its recent growth due to advances in LED lamp technology. The paper explores various themes within the context of light art, including light painting, selective image rendering through RGB filters, disappearing scenic elements in the Prague Black Theatre, shadow art, the multiplication of space with infinity mirrors, caustic art and holography.

   The concept of light art dates back to the 18th century, when the French scientist Louis Bertrand Castel explored the relationship between sound and color. However, it was not until the 20th century that artists began to experiment with artificial lighting in their works. Artists such as Moholy Nagy and Lucio Fontana incorporated electric lights into their works, paving the way for the development of light art as a distinct artistic movement. In the 1960s, numerous light-related exhibitions were held in Europe, coinciding with the accessibility of lasers and holography for artistic purposes.

   A prominent technique within light art is light painting, which involves the use of long exposure times to capture the movement of light sources in a dark or low-light environment. Photographers have the freedom to unleash their creativity and create unique and visually striking compositions. Distinguished artists, Michael Bosanko, Hannu Huhtamo and Alan Jaras, through their respective techniques and approaches, create captivating and dynamic works of art that push the boundaries of light and color. Bosanko's skillful use of intricate patterns, bold colors and long exposure techniques transform landscapes and cityscapes into mesmerizing works that exude an otherworldly charm. Huhtamo's surreal light painting images feature symmetrical patterns resembling alien flora, achieved through the use of light sources, intricate movements and experimentation with color gels and filters. Known for his innovative techniques, Jaras captures the beauty and mystery of light, bending it to create visually striking and immersive images that play with perception and use the natural refraction of light. Together, these artists exemplify the captivating and transformative power of light painting in the realm of contemporary art.

   Another technique is selective image display, where RGB images are only revealed when projected through color filters. Overlaying three different images in primary colors results in unexpected and disorienting compositions that challenge the viewers' perception. The technique offers immersive experiences, insights into the anatomy of objects and dynamic patterns that change according to lighting conditions. The Carnovsky artist collective uses this technique, layering layers of cyan, magenta and yellow to create chaotic images that reveal ordered patterns through color filters. Their works create an optical illusion of depth and complexity, with the contrasting colors adding a sense of movement. In particular, Vesalio, based on anatomical drawings, presents different aspects of the human figure under red, green and blue light, highlighting the power of color and layering in visually striking images.

   Prague Black Theatre represents a unique form of theatrical performance that originated in Prague, Czech Republic. This theatrical style combines elements of mime, dance, illusion and black light effects to create visually stunning and imaginative performances. The Black Theatre Prague highlights the mesmerizing interplay between light and darkness, offering audiences a mesmerizing and surreal experience.

   Shadow art is a fascinating form of artistic expression that uses light and shadow to create visually striking images. By shining light on a surface and strategically placing objects or figures, artists create mesmerizing silhouettes or shadows. This art form can be found in a variety of settings, from stage performances to street installations, and encompasses a wide range of styles and techniques. Shadows have long fascinated artists, as they play a vital role in the way we perceive the world. Classical hand shadows and ancient Chinese shadow puppetry rely on our ability to identify three-dimensional objects by their two-dimensional shadows. Japanese-born artist Kumi Yamashita explores the transformative power of light and shadow in her intricate works. Using various materials that uniquely incorporate light and shadow, she creates mesmerizing images that challenge viewers to contemplate the nature of light, shadow and perception. Other contemporary artists, such as Tim Noble, Sue Webster and Diet Wiegman, use everyday objects and careful lighting techniques to create works of shadow art. These works defy recognition when viewed directly, yet the shadows they cast form clearly recognizable scenes. Through the manipulation of light and shadow, these artists create optical illusions that challenge viewers' perception of reality, inviting them to question what they see. Shadow art emerges as a unique and challenging art form that pushes the boundaries of visual expression.

   The multiplication of space is an enchanting artistic installation that uses mirrors, lights and materials to create the illusion of infinite space. Renowned artists such as Yayoi Kusama and Ivan Navarro have created immersive installations that delve into themes of infinity, repetition and self-dissolution. These installations feature parallel mirrors and reflective surfaces, drawing viewers into a seemingly endless series of reflections and evoking the perception of an infinite space. Mirrored rooms of infinity have gained widespread popularity and are prominent features in galleries and contemporary art exhibitions. Yayoi Kusama is a Japanese artist known for her bold use of color, polka dots and repeating patterns. Ivan Navarro, a Chilean-born artist, explores the relationship between light, space and power structures through his innovative use of light and mirror.

   Caustic art is a form of artistic expression that uses the manipulation of light and shadow to create visually compelling effects. By bending and refracting light through transparent or translucent materials, artists can create intricate patterns and colors. Various techniques, such as focusing, scattering and using multiple light sources, allow artists to produce abstract or representational artwork in a variety of media. Researchers have developed computational algorithms and milling techniques to shape and control caustic patterns, allowing the creation of desirable images. The resulting artwork includes a combination of reflected and refracted light, resembling magic mirrors. Understanding the inverse problem of surface configuration for the direction of light is crucial to the construction of projected caustic images, which change based on proximity, angle and the interaction between the lens and the screen.

   Holography is a technique of recording and reproducing objects in three dimensions with high fidelity. It involves the creation of holograms, which are illuminated to produce accurate three-dimensional images of objects. The invention of holography dates back to the 1940s by physicist Dennis Gabor, but became practical with the development of lasers in the 1960s. Holography is not limited to static images, but allows for interactive and dynamic experiences. Viewers can observe holograms from different angles, gaining new perspectives with each viewing. Holograms can also be designed to move or change as the viewer's perspective changes, enhancing the interactive nature of the art form. Artists have embraced holography as a medium for creative expression. Salvador Dali was one of the first to use it, producing abstract holograms that seemed to float in space. Margaret Benyon, a pioneering British artist, played a key role in the development of holographic art. She experimented with light and movement, exploring the interplay between the two. Sally Weber, based in California, has made significant contributions to holography. Her work extends beyond traditional holography to include optical and digital holography and laser installations. Weber's art delves into the fundamental natural forces of life and their interconnected patterns, challenging and fascinating viewers.

   In conclusion, the art of light has evolved from the first experiments with artificial lighting into a vibrant and diverse artistic movement. Artists continue to push the boundaries of this medium, incorporating technological advances and innovative techniques into their creations. The versatility of light as an artistic medium offers endless opportunities for creativity and expression, making light art an exciting and ever-evolving field of contemporary art. The development of LED lamp technology has further advanced the growth and possibilities of light art, allowing artists to create exciting and immersive experiences for viewers. As technology continues to evolve, it is likely that light art will continue to evolve and expand, offering new avenues for artistic exploration and expression.

 14. Hellenic Open University
 15. Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές