Ποινική επιλεκτικότητα και οικονομικό έγκλημα: κοινωνικό και ποινικό προφίλ των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα στις ελληνικές φυλακές.»

Criminal selectivity and economic crime: social and criminal profile of economic crime prisoners in Greek prisons. (Αγγλική)

 1. MSc thesis
 2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΡΑΦΑΗΛ ΛΟΥΛΑΚΟΥΔΗΣ
 3. Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς, του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος (ΠΕΔ)
 4. 23 Ιουλίου 2023
 5. Ελληνικά
 6. 64
 7. Αλοσκόφης, Ουίλιαμ
 8. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 9. Οικονομικό έγκλημα, Λευκό κολάρο, Σκοτεινή εγκληματικότητα, Στατιστικά δεδομένα προφίλ δράστη
 10. Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς, του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος
 11. 1
 12. 35
 13. 16
  • Η εγκληματολογική έρευνα στον αναπτυγμένο κόσμο, αλλά και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα εγκλήματα που διαπράττονται κατά προσώπων (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμός), κατά της ιδιοκτησίας (π.χ. κλοπές και ληστεία) και άλλου είδους εγκλήματα που έχουν ευρύτατες κοινωνικές διαστάσεις, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων κτλ. Ωστόσο μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, έφερε στην επιφάνεια το οικονομικό έγκλημα με τους λεγόμενους εγκληματίες του «λευκού κολάρου».  

   Εγκλήματα όπως η απάτη, η υπεξαίρεση, η κατάχρηση, η απιστία, η πλαστογραφία, η δωροδοκία, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η φοροδιαφυγή κ.ά., έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος αλλά και στην κοινωνία, ενώ οι δράστες δεν ανταποκρίνονται στη στερεότυπη εικόνα του κοινού εγκληματία που έχουμε σχηματίσει, αντιθέτως είναι άτομα  υπεράνω υποψίας,

   Στην παρούσα εργασία θα γίνει μία προσέγγιση του σκοτεινού αριθμού της εγκληματικότητας και της σχέσης της  με το οικονομικό έγκλημα. Θα γίνει μία στατιστική καταγραφή του οικονομικού εγκληματία στο εσωτερικό αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και ΗΠΑ. Επίσης θα αναλυθεί το προφίλ του δράστη του οικονομικού εγκλήματος με κριτική προσέγγιση.

   Η εργασία θα βασιστεί στη σχετική βιβλιογραφία, τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, την πρόσφατη νομολογία στην Ελλάδα και στην ανάλυση μιας μελέτης περίπτωσης.

  • In this paper, an approach will be made to the dark number of crime and its relationship with financial crime. There will be a statistical record of the economic criminal in the country but also in the countries of the European Union and the USA. The profile of the economic crime perpetrator will also be analyzed with a critical approach.

   The paper will be based on the relevant literature, available statistical data, recent jurisprudence in Greece and the analysis of a case study.


 14. Hellenic Open University
 15. Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές