Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίστανται οι γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες στα κείμενα μαζικής κουλτούρας και πιο συγκεκριμένα την αναπαράσταση του αχαϊκού ιδιώματος μέσα από τηλεοπτικές σειρές. Στο θεωρητικό μέρος, επιχειρείται η ανάλυση των γεωγραφικών ποικιλιών, ο ορισμός και η καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η προσέγγιση της συρρίκνωσης των διαλέκτων έναντι της πρότυπης ποικιλίας, αλλά και η παρουσίαση του αχαϊκού ιδιώματος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Στο ερευνητικό μέρος, γίνεται μια προσπάθεια να συλλεχθεί το σχετικό υλικό με τη συγκέντρωση λέξεων και φράσεων του αχαϊκού ιδιώματος από δυο σειρές της ελληνικής τηλεόρασης με καταγραφή των σχετικών λέξεων και φράσεων σε πίνακες, αλλά και να τονιστεί η απουσία του ιδιώματος αυτού από πολλές σειρές όπου η παρουσία του θεωρείται τουλάχιστον επιβεβλημένη. Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής ανάλυση του ρόλου της μαζικής κουλτούρας στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη μνεία στην αξία του κριτικού γραμματισμου. Η εργασία ολοκληρώνεται με δυο διδακτικές προτάσεις αξιοποίησης των κείμενων που αναλύσαμε. Σκοπός αυτών είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να μπορούν να εντοπίσουν το αχαϊκό ιδίωμα, να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να εξοικειωθούν με τα διαλεκτικά συστήματα, αλλα και να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις ιδεολογίες και τα στερεότυπα που διαχέονται στον τηλεοπτικό λόγο υπερ της επίσημης ποικιλίας και εις βάρος των γεωγραφικών ποικιλιών.
This dissertation aims at examining the way in which geographical linguistic varieties are represented in mass culture texts and more specifically the representation of the achaean variety in television series. In the theoretical part, I analyse the geographical varieties by focusing on the achaean variety and its distinctive features. In the research part, I present my material which consists of recordings words and phrases of the achaean variety from two series of Greek television. Then, I analyze the role of mass culture in education, with particular reference to the value of critical literacy. The paper concludes with two didactic scenarios based on the texts we analysed. The aim of these scenarios is to help the students to identify the achaean variety, to familiarize themselves with the dialectical systems and to strengthen their critical thinking as well, so that they are able to understand the ideologies and stereotypes that are spread in the televised discourse in excess of the standard variety and at the expense of the geographical varieties.
Αναπαραστάσεις του αχαϊκού ιδιώματος στον τηλεοπτικό λόγο και διδακτική προσέγγιση στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού Περιγραφή: Αβράμη_Γεωργία_ΑΔΕΔΕ.pdf (pdf)
Book Reader Άδεια: Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές Πληροφορίες: Κυρίως σώμα διπλωματικής εργασίας Μέγεθος: 0.8 MB
Αναπαραστάσεις του αχαϊκού ιδιώματος στον τηλεοπτικό λόγο και διδακτική προσέγγιση στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού - Identifier: 170175
Internal display of the 170175 entity interconnections (Node labels correspond to identifiers)