Η συμβολή της διαμόρφωσης των ακάλυπτων χώρων και των δωμάτων των κτιρίων στην περιβαλλοντική συμπεριφορά πυκνοδομημένων αστικών περιοχών : μελέτη περίπτωσης σε οικοδομικό τετράγωνο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου-Σοφοκλέους-Κασσάνδρου-Αγίου Νικολάου)
ΠερίληψηΗ παρούσα διπλωματική εργασία ερευνά τη συμβολή του πρασίνου στη βελτιστοποίηση του σύγχρονου επιβαρημένου αστικού περιβάλλοντος και προτείνει απλές μεθόδους για την αύξηση του πρασίνου και συνεπώς την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των συνθηκών ζωής στην πόλη. Σε θεωρητικό επίπεδο εξηγούνται τα κυριότερα προβλήματα της σύγχρονης πόλης και εξετάζονται έρευνες που αποδεικνύουν την περιβαλλοντική δράση των δένδρων και τον τρόπο που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των ενεργειακών φορτίων. Στη συνέχεια αναλύονται δύο βασικές μέθοδοι για την αύξηση του πρασίνου στις πόλεις που αντιμετωπίζουν το ιδιαίτερο πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων: τα πράσινα δώματα και η αξιοποίηση των ακάλυπτων χώρων. Ως τρίτο βήμα σε ευρύτερο επίπεδο προτείνεται η δημιουργία πράσινων δικτύων που δένουν την πόλη και δημιουργούν έναν πιο οργανωμένο αστικό χώρο. Η κατασκευή, τα υλικά και όλη η οργάνωση της στρατηγικής ακολουθούνται από εφαρμοσμένα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο που αποδεικνύουν τη σημασία αυτών των μεθόδων στα πλαίσια μιας περιβαλλοντικής πολιτικής. Το πρακτικό μέρος εστιάζει σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης που διακρίνεται για το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος και την πυκνότητά του. Οι μέθοδοι που αναλύθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση υπό πραγματικές συνθήκες. Όλα τα δώματα φυτεύονται ενώ οι ακάλυπτοι χώροι μετατρέπονται σε λειτουργικούς ημι-δημόσιους μικρούς ή μεγαλύτερους κήπους. Τέλος, το οικοδομικό τετράγωνο συνδέεται με την ευρύτερη περιοχή μέσα από ένα πράσινο δίκτυο που επισημαίνει τα ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος. Συνολικά προκύπτει μια ανασχεδιασμένη περιοχή που λειτουργεί αποδοτικότερα και είναι φιλική στους χρήστες της, αφού έχει αποκατασταθεί επαρκώς η σχέση με τη χαμένη φύση. Συμπερασματικά, η κατασκευή πράσινου δώματος στις υφιστάμενες οικοδομές είναι ένας εύκολος τρόπος για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη που δεν κοστίζει ιδιαίτερα, ειδικά εάν συγκριθεί ως επένδυση με τα πολλαπλά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και κοινωνικά οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον της πόλης. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ακάλυπτων χώρων και με τα πράσινα δίκτυα σχηματίζει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των πολεοδόμων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη.
Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
Κύρια Αρχεία Διατριβής
Η συμβολή της διαμόρφωσης των ακάλυπτων χώρων και των δωμάτων των κτιρίων στην περιβαλλοντική συμπεριφορά πυκνοδομημένων αστικών περιοχών : μελέτη περίπτωσης σε οικοδομικό τετράγωνο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου-Σοφοκλέους-Κασσάνδρου-Αγίου Νικολάου) - Identifier: 155857
Internal display of the 155857 entity interconnections (Node labels correspond to identifiers)