Αξιολόγηση των πρακτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού , από την πλευρά των εργαζομένων , στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας : Εθνική Τράπεζα

Employees’ perspectives of human resource management practices in the Greek banking sector : National Bank of Greece (Αγγλική)

  1. MSc thesis
  2. ΑΜΕΡΙΣΣΑ ΒΑΡΣΑΜΟΥ
  3. Τραπεζική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική (ΤΛΧ)
  4. 25 Σεπτεμβρίου 2023
  5. Ελληνικά
  6. 133
  7. Κος Τσουκάτος Ευάγγελος
  8. Κος Τσουκάτος Ευάγγελος & Κος Βρόντης Δημήτρης
  9. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντιλήψεις εργαζομένων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναλύσεις ανθρώπινου δυναμικού
  10. Τραπεζική, Λογιστική & χρηματοοικονομική / Διοίκηση Τραπεζικών Οργανισμών
  11. 1
  12. 30
    • Η παρούσα εργασία ασχολείται με την αξιολόγηση των πρακτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού , από την πλευρά των εργαζομένων , στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας. Αρχικά, στην εργασία γίνεται αναφορά στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και στις λειτουργίες της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται η ανάλυση θέσεων εργασίας, η πρόσληψη και επιλογή, η εκπαίδευση και ανάπτυξη, οι αμοιβές , κίνητρα και ανταμοιβές, η διατήρηση σχέσεων με τους εργαζομένους και η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Τέλος, γίνεται αναφορά στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στον τραπεζικό κλάδο. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ποσοτική έρευνα με σκοπό να διερευνηθεί η αξιολόγηση των πρακτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού , από την πλευρά των εργαζομένων , στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας. Ειδικότερα η μελέτη επιχείρείνα διερευνήσει τις πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού των εμπορικών τραπεζών της Ελλάδας ώστε να αξιολογήσει τις δραστηριότητες ανάλυσης θέσεων εργασίας , πρόσληψης και επιλογής , εκπαίδευσης και ανάπτυξης , αμοιβών , κινήτρων και ανταμοιβών , διατήρησης των σχέσεων με τους εργαζομένους , αλλά και ασφάλειας ,  ως υπάρχουσες δραστηριότητες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι τραπεζικοί υπάλληλοι συμφώνησαν σε βαθμό κάτω του μετρίου με όλες τις πρακτικές που τους δόθηκαν. Ειδικότερα η πρακτική με την πιο υψηλή μέση τιμή είναι η πρακτική Εκπαίδευση & Ανάπτυξη και ακολουθεί η πρακτική Εκτίμηση Απόδοσης. Αντίθετα , σχετικά με τη δέσμευση των εργαζομένων τα αποτελέσματα είναι πιο ενθαρρυντικά καθώς οι συμμετέχοντες φαίνεται να εμφανίζουν αρκετά υψηλή δέσμευση. Από σχετικούς στατιστικούς ελέγχους βρέθηκε ότι η δέσμευση των εργαζομένων σχετίζεται σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με τις απόψεις τους για τις πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης , από  έλεγχο γραμμικής παλινδρόμησης που διενεργήθηκε βρέθηκε ότι η πρακτική της Εκτίμησης Απόδοσης και η πρακτική της Ευκαιρίας Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας αποτελούν προβλεπτικούς παράγοντες της δέσμευσης των εργαζομένων.

  13. Hellenic Open University
  14. Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές