Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/44109
Title: Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΩΣ Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ CHEFS ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 4* & 5* ΑΤΤΙΚΗΣ
Authors: ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ, ΗΛΙΑΣ
metadata.dc.contributor.advisor: ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ , ΓΕΩΡΓΙΑ
Keywords: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ;ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ;ΣΕΦ;ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Issue Date: 29-Sep-2019
Abstract: Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συμβολή της γαστρονομίας, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, στην τοπική ανάπτυξη μέσω της χρήσης ελληνικών – τοπικών προϊόντων στις κουζίνες ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Επίσης, ο βαθμός στον οποίο τοπικά δίκτυα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων αλλά και οι επιλογές των chefs στο θέμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την ανάπτυξη. Η τοπική κουζίνα, στην Ελλάδα, υπάρχει και μάλιστα με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά (Σ.Ε.Τ.Ε., 2009). Πόσο θα βοηθήσει η ύπαρξη της ελληνικής τοπικής κουζίνας και κατά συνέπεια ο γαστρονομικός τουρισμός την ανάπτυξη της κοινότητας εξαρτάται από τις δυνατότητες ενσωμάτωσής τους στην τοπική οικονομία (Βασιλείου κ. συν., 2015). Από το κατά πόσο, δηλαδή, τα οφέλη που παράγει η τουριστική ανάπτυξη θα μπορέσουν να διαχυθούν στην τοπική κοινωνία και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου (Βασιλείου κ. συν., 2015). Σκοπός της εργασίας είναι να αναδειχθεί η σχέση του τουρισμού και κατ’ επέκταση του γαστρονομικού τουρισμού με την τοπική ανάπτυξη. Επίσης, να αναδειχθούν πρακτικές άλλων προορισμών, ίσως και των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της Ελλάδας. Τέλος, να ερευνηθεί αν και σε ποιο βαθμό οι επιλογές των chefs μεγάλων ξενοδοχείων, όσον αφορά τη χρήση τοπικών προϊόντων και τη συμμετοχή των ξενοδοχείων τους σε τοπικά δίκτυα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, επηρεάζουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η θεωρητική προσέγγιση των εννοιών του τουρισμού και αντίστοιχα του επισκέπτη – τουρίστα. Γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μαζικού και εναλλακτικού τουρισμού και των επιπτώσεών τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και παρουσίαση των διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο γαστρονομικό τουρισμό και παρατίθενται τα οφέλη από την ανάπτυξή του στην τοπική κοινωνία. Περιγράφονται οι περιπτώσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας ως γαστρονομικοί προορισμοί αλλά και πρακτικές άλλων προορισμών προς την κατεύθυνση του γαστρονομικού τουρισμού. Τέλος, μελετάται η Ελλάδα σε σχέση με το γαστρονομικό τουρισμό, το συγκριτικό πλεονέκτημα των γαστρονομικών κοινοτήτων ενώ παρουσιάζονται και οι ελληνικοί γαστρονομικοί προορισμοί. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση του ζητήματος της χρήσης ή μη των ελληνικών τοπικών προϊόντων στις κουζίνες τουριστικών μονάδων. Αναζητούνται οι κύριες αιτίες χρήσης εισαγόμενων αντί αντίστοιχων ελληνικών και ερευνώνται οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι τρόποι αντιμετώπισης και να καθοριστεί ο ρόλος των τοπικών δικτύων παραγωγής και διάθεσης, των chefs των τουριστικών μονάδων αλλά και της μεταξύ τους σχέσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της πρωτογενούς έρευνας, που απευθύνεται σε chefs ξενοδοχείων Πολυτελείας (*****) και 1ης Κατηγορίας (****) του νομού Αττικής, καθορίζεται η μέθοδος συλλογής στοιχείων, εντοπίζεται ο πληθυσμός και ορίζεται το δείγμα. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας σχετικά με τη χρήση ή μη ελληνικών τοπικών προϊόντων στις κουζίνες ξενοδοχείων της Αττικής, τη συμμετοχή ή μη σε δίκτυα παραγωγής και διανομής και τις σχετικές αιτίες που οδηγούν σ’ αυτή τη στάση, καθώς και τα συμπεράσματα της έρευνας, αλλά και οι σχετικές προτάσεις.
Appears in Collections:ΔΤΕ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
74458_ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ_ΗΛΙΑΣ.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής3.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.