Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/40402
Title: Βιοαισθητήρες στα υλικά συσκευασίας τροφίμων
Authors: ΦΑΡΡΟΥ, ΜΑΡΙΑ
Advisor: Γαβριήλ , Δημήτριος
Keywords: βιοαισθητήρες;Τρόφιμα;ποιότητα τροφίμων;ασφάλεια τροφίμων;προστασία τροφίμων;συσκευασία;παθογόνοι μικροοργανισμοί;ανίχνευση ξένου σώματος;μεταποιημένα τρόφιμα;βιοασφάλεια
Issue Date: 15-Oct-2018
Abstract: Η συσκευασία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποθήκευση, την προστασία, τη συντήρηση και τη μεταφορά των διατροφικών προϊόντων μέχρι τον καταναλωτή. Στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων εντάσσεται και η ανάπτυξη κατάλληλων αισθητήρων. Με δεδομένο ότι τόσο η συντήρηση των τροφών όσο και η ανίχνευση των διαφόρων αλλοιώσεων σε αυτά συνδεέται με βιοχημικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της συσκευασίας και των περιεχόμενων τροφίμων, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένοι βιοαισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται στα υλικά συσκευασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο, καλύπτονται τα διάφορα είδη συσκευασίας τροφίμων και οι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται στην επιλογή της συσκευασίας για το κάθε προϊόν, όπως το χαρτί, το γυαλί, τα μέταλλα και τα πλαστικά. Στο δεύτερο και στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναδρομή των βιοαισθητήρων, περιγράφεται η αρχή λειτουργίας τους και παρουσιάζονται τα είδη τους. Αναλύονται οι εφαρμογές των βιοαισθητήρων στα τρόφιμα και τις συσκευασίες τους. Μελετάται επίσης η χρήση των βιοαισθητήρων σε συνάρτηση με τη βιοασφάλεια. Στο τέταρτο κεφάλαιο επιχειρείται η διδακτική προσέγγιση του θέματος και παρατίθενται σχέδια μαθήματος και αντίτοιχα φύλλα εργασίας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων» στη Β τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ με κατεύθυνση «Τομέας Γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος».
Appears in Collections:ΚΦΕ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Thessis_Farrou.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής1.6 MBRDF XMLView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.