Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/40139
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤσελεμπής, Δημήτριος-
dc.contributor.authorΑγγελάκης, Χαράλαμπος-
dc.date.accessioned2018-10-15T07:51:51Z-
dc.date.available2018-10-15T07:51:51Z-
dc.date.issued2018-09-23-
dc.identifier.urihttps://apothesis.eap.gr/handle/repo/40139-
dc.description.abstractΗ παρούσα μελέτη, προέκυψε μέσα από ένα διαχρονικό ζήτημα έρευνας του κλάδου των επιστημών της διασφάλισης ποιότητας, αυτό της ενσωμάτωσης του σχεδιασμού για την ποιότητα και της κοστολόγησης του στον σχεδιασμό λειτουργίας ενός συστήματος ή μιας διεργασίας. Στην έρευνα μας, μέσα από την παρουσίαση της έννοιας της ολικής ποιότητας, εστιάσαμε στην ανάπτυξη προβληματισμών για τον έλεγχο της ποιότητας και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει ένας ορθός σχεδιασμός για την ποιότητα, με την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την πρόβλεψη αστοχιών. Επίσης μελετήσαμε την ανάλυση του κόστους ποιότητας και την μεθοδολογία κοστολόγησης που έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ αναπτύξαμε προβληματισμούς και συμπεράσματα για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των συγκεκριμένων μεθόδων. Στην συνέχεια, με την τεχνική μελέτη περίπτωσης στην τυποποίηση ελαιολάδου, επικεντρωθήκαμε στις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες πρακτικής εφαρμογής της μεθόδου πρόβλεψης αστοχίας FMEA (Failure Method and Effect Analysis). Μέσα από αυτήν την διαδικασία, στόχος ήταν από την μια να αναδείξουμε τα οφέλη και τις αδυναμίες που προκύπτουν από την χρήση της μεθόδου, και από την άλλη να κοστολογηθεί η εν λόγω μελέτη. Παράλληλα, παρουσιάσαμε μια θεωρητική προσέγγιση διασύνδεσης της μελέτης πρόβλεψης αστοχίας FMEA με το πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (Σ.Δ.Α.Τ.) ISO 22000:2005, με στόχο την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος διασφάλισης ποιότητας. Επιπροσθέτως, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης της μεθόδου FMEA καταθέσαμε την πρόταση μας για καινοτομία στην διαχείριση ποιότητας, θέμα που σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Η μελέτη αυτή υλοποιήθηκε μέσα από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, την επισκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου τυποποίησης τροφίμων και τον ερευνητικό σχεδιασμό πιλοτικού λογισμικού διαχείρισης ποιότητας. Σκοπό έχει να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων γύρω από τις αδυναμίες των διαδικασιών βελτίωσης της ποιότητας και να καλύψει το θεωρητικό κενό γνώσης που προέκυψε από την έρευνα και αφορά την ουσιαστική σύνδεση των τομέων της Ποιότητας, της Οικονομίας και της Πληροφορικής με βάση την φιλοσοφία διοίκησης ολικής ποιότητας. Στόχος της έρευνας αυτής είναι τα αποτελέσματα της να αποτελέσουν μια χρήσιμη και καινοτόμα πιλοτική πρόταση στην διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο στόχος αυτός είναι στενά συνδεδεμένος με τον στόχο της παράλληλης μείωσης του κόστους διαχείρισης της ποιότητας, εστιάζοντας στον τομέα τυποποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Στον τομέα αυτό διακρίνονται σημαντικές οργανωτικές ελλείψεις και διοικητικές δυσλειτουργίες και για τον λόγο αυτό η παρούσα εργασία κρίνεται ως σημαντική.el_GR
dc.format.mediumΗλεκτρονικό Αρχείο - Digital Fileel_GR
dc.language.isoΕλληνικά-elel_GR
dc.publisherΕλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open Universityel_GR
dc.relationΣχεδιασμός για την Ποιότητα/Χαράλαμπος Αγγελόπουλοςel_GR
dc.relationΟλική Ποιότητα/Στέλιος Στεφανάτοςel_GR
dc.relationΤο κόστος της ποιότητας/Ανδρέας Τζόγιοςel_GR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚόστος Ποιότητας, Quality Costel_GR
dc.subjectΣχεδιασμός Ποιότητας, Quality Planningel_GR
dc.subjectΜέθοδος Πρόβλεψης Αστοχιών και Ανάλυσης Επιπτώσεων, Failure methode and effect analysisel_GR
dc.subjectΜέθοδος Διοικητικής Κοστολόγησης, ABC Methodel_GR
dc.subjectΤυποποίηση Ελαιολάδου, Olive oil proccessingel_GR
dc.titleΣχεδιασμός και Κοστολόγηση Ποιότητας μέσω των μεθόδων πρόβλεψης αστοχίας: μελέτη περίπτωσης τυποποίησης ελαιολάδου και εισαγωγή ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης ποιότηταςel_GR
dc.typeΔιπλωματική Εργασία / Postgraduate Dissertationel_GR
dc.title.titlelatinQuality planning and cost analysis through the failure methods analysis:Case study of olive oil proccesing and development of digital platform of quality managmentel_GR
dc.description.abstractlatinThe present study has emerged through a timeless research issue in the field of quality assurance science, relative with the integration of quality planning and cost analysis into functional design of a system or process. In our research, through the presentation of the concept of total quality, we focused on the development of quality control procedure and the solutions that optimal design of quality systems can offer by developing a methodology for predicting failures. Furthermore, we have studied the quality cost analysis and the cost calculation methodology, which has been established internationally. During this process, we analyzed their advantages and disadvantages. Finally the results of comparing on these methods are presented. More specifically through the case study in olive oil processing, we focused on the parameters and details of applying the Failure Method and Effect Analysis (FMEA) method. Additionally, we proposed a different theoretical approach that focuses on the perspective of connecting the FMEA failure prediction study with the ISO 22000: 2005 Food Safety Management System (SDS) standard, in order to create a completed complex of quality assurance. In addition, through the development of the FMEA Digital Quality Management Platform, we present our proposal for innovation in the quality management effort, a topic that certainly needs further investigation. In order to develop the FMEA Digital Quality Management Platform, after the review of international literature, we overviewed the current state of the industry domain and researched several aspects of designing pilot quality management software. The main goal of the digital platform is to extract useful insights about the weaknesses of the quality improvement processes and to fill the theoretical knowledge gap resulting from the research. Also it connects successfully the areas of Quality, Economy and Information Technology based on the modern management of total quality. On the other hand, small and medium-sized enterprises could benefit of the results of this research and improve significantly the quality of their products. The later, is closely connected with the objective of reducing quality management costs and focuses on the domain of agricultural products and foods processing. The agro-food sector is characterized by significant organizational deficiencies and business malfunctions and is therefore our study considered to be important.el_GR
dc.bibliography.number81el_GR
dc.audienceΔιαχείριση Τεχνολογίας Ποιότηταςel_GR
dc.coverage.pages215el_GR
dc.coverage.references55el_GR
dc.coverage.appendixes5el_GR
dc.description.otherΠεριέχει¨Πίνακες, Διαγράμματα, Εικόνες, Σχήματα, Εξισώσειςel_GR
dc.contributor.advisor1Τσελεμπής , Δημήτριος-
dc.contributor.advisor2Κούτρας, Βασίλειος-
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΕ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 2018-1.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής4.69 MBFoxit Reader 9.0View/Open


This item is protected by original copyright



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons