Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/36514
Title: Η συμβολή της γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των Κυκλάδων στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού: Μελέτη περίπτωσης του Aegean Cuisine
Authors: ΤΣΙΑΝΤΗΣ, ΑΛΕΞΗΣ-ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Advisor: ΖΑΡΚΑΔΑ , ΑΝΝΑ
Keywords: τουρισμός;γαστρονομία;γαστρονομικός τουρισμός;τοπικά προϊόντα;Κυκλάδες
Issue Date: 30-Sep-2017
Abstract: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταδείξει την άμεση συσχέτιση του τουρισμού με τη γαστρονομία ενός προορισμού, και συγκεκριμένα για την περιοχή των Κυκλάδων, και τον τρόπο που η τοπική γαστρονομία μπορεί να συμβάλλει στην καθιέρωση της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, μελετάται η περίπτωση του cluster Aegean Cuisine για την περιοχή των Κυκλάδων, μιας πρωτοβουλίας που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, της τοπικής γαστρονομίας και της καθιέρωσης της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού. Στο πρώτο εισαγωγικό κεφάλαιο διατυπώνεται η γενική προβληματική της διπλωματικής εργασίας. Στο δεύτερο Κεφάλαιο παρουσιάζονται βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη γαστρονομία και τη σύνδεσή της με τον τομέα του Τουρισμού στο πλαίσιο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης μορφής εναλλακτικού τουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που έχει για μια περιοχή ή χώρα. Επιπλέον, παρουσιάζεται η έννοια των συστάδων επιχειρήσεων (clusters), των οφελών που έχει η συμμετοχή σε αυτές, των φάσεων ανάπτυξής τους και των τρόπων χρηματοδότησης τους. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το μεθοδολογικό πλαίσιο υλοποίησης της εργασίας, που βασίζεται στη μεθοδολογία της Μελέτης Περίπτωσης, και ειδικότερα του περιγραφικού (descriptive) case study, που έχει στόχο την παρουσίαση ενός φαινομένου στο καθημερινό του πλαίσιο μέσω αφηγηματικών περιγραφών, συμβάλλοντας στην παραγωγή υποθέσεων και τη διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων. Επιπλέον τεκμηριώνεται η προσέγγιση του μεμονωμένου case study (single case study) που ακολουθείται, καθώς η περίπτωση που μελετάται θεωρείται μοναδική τόσο ως προς την προέλευση όσο και ως προς την εξέλιξή του, αλλά και αντιπροσωπευτική για την περιοχή. Στο τέταρτο Κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων που συνελέγησαν στο πλαίσιο της εργασίας. Ειδικότερα, παρουσιάζονται περιπτώσεις ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς, και η έμφαση αποδίδεται στην μελέτη περίπτωσης του cluster Aegean Cuisine για την περιοχή των Κυκλάδων. Αναλύεται η διοικητική δομή του, οι στόχοι του, το ιστορικό του, οι δράσεις του και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις – μέλη καθώς και η παρούσα φάση εξέλιξης του cluster. Στο πέμπτο Κεφάλαιο γίνεται η αποτίμηση και αξιολόγηση της έως σήμερα λειτουργίας του cluster, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τα όσα αναφέρονται στη βιβλιογραφική επισκόπηση για τα clusters, και διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου αυτό να επιτύχει τους στόχους του και να αποτελέσει η τοπική γαστρονομία ένα βασικό στοιχείο του συνολικού τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων. Στο έκτο Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι περιορισμοί στην προαναφερθείσα έρευνα, γίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα και καταγράφονται τα συμπεράσματα της εργασίας αυτής.
Appears in Collections:ΔΤΕ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΙΑΝΤΗΣ.pdfΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ3.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.