Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/36434
Title: "ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ" :ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΟΧΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Authors: ΔΟΥΡΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ
Advisor: ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Keywords: LUXURY TOURISM, GASTRONOMY
Issue Date: 30-Sep-2017
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά κατά πόσο η γαστρονομία και η πολυτέλεια μπορούν να συνδυαστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ως προς την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, στην συγκεκριμένη περίπτωση, την Αθήνα. Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο τομέα υπηρεσιών, καθώς αναμφίβολα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Συνεπώς, δεν πρέπει να αφήνει ανεκμετάλλευτο κανένα τομέα που μπορεί να αξιοποιήσει και να προσελκύσει νέα μέρη της υπάρχουσας αγορά της. Η Μεσογειακή κουζίνα έχει ψηφιστεί παγκοσμίως από τις πιο υγιεινές διατροφές και εδώ και αρκετά χρόνια έχει κατακτήσει τον γαστρονομικό κόσμο. Η Ελλάδα, εκτός από το μοτίβο του Ηλίου – Θάλασσα, φημίζεται και για το καλό φαγητό της. Έτσι, η καλή κουζίνα, το ποτό , η υψηλή παρεχόμενη ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών και η πολυτέλεια στην περίπτωση της Αθήνας, μπορούν συνδυαστικά να λειτουργήσουν ως βασικοί μοχλοί ανάπτυξης του τουρισμού σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τα ηνία των τουριστικών προορισμών πολυτελείας μπορεί να ανήκουν σε προορισμούς απόλυτης πολυτέλειας όπως το Ντουμπάι και η Νέα Υόρκη, αλλά η Αθήνα δεν υστερεί σε υποδομές, σε προϊόντα και σε εξατομικευμένες υπηρεσίες που όλα αυτά χαρακτηρίζονται από την άριστη ποιότητα. Οι τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα την επιλέγουν κατά κύριο λόγο για τον πλούσιο γαστρονομικό της κόσμο, τον πολιτισμό την αναψυχή και την ανάπαυση με έντονα τα στοιχεία της πολυτέλειας. Η παρούσα εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η θεωρητική προσέγγιση που αποτελείται από τα κεφάλαια 1 έως 4 και ασχολείται με την επεξήγηση, τα χαρακτηριστικά της γαστρονομίας και του τουρισμού πολυτελείας, αλλά και πως αυτά συνδυάζονται στην Αθήνα, ποια είναι η υπάρχουσα δυναμικότητα, ποια τα αδύνατα σημεία και τα δυνατά ως τουριστικού προορισμού. Το δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας αφορά στο πρακτικό μέρος που σχετίζεται με την έρευνα. Απαρτίζεται από τα κεφάλαια 5 έως 6 που αφορούν στην ανάλυση του ερωτηματολογίου και παράλληλα την αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν και έλκουν τους τουρίστες στην Αθήνα με σκοπό τον συνδυασμό της πολυτέλειας και της γαστρονομίας. Τέλος, το κεφάλαιο 7 καταλήγει σε σχετικά συμπεράσματα με βάση την παρούσα έρευνα και διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις στρατηγικής ανάδειξης της Αθήνας ως προς τους δύο τομείς που έχουν ερευνηθεί.
Appears in Collections:ΔΤΕ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΟΥΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΤΕ 2016-2017.pdfThesis ΔΟΥΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ4.02 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.