Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/36171
Title: Ενοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Της Ασφάλειας Τροφίμων Και Εφαρμοή Σε Βιομηχανία Τροφίμων
Authors: Σπυρίδης, Ιωάννης
Advisor: Πολίτης, Ιωάννης
Keywords: Ποιότητα;Ασφάλεια Τροφίμων;Ενοποίηση;ISO 22000;IFS Food;BRC;Quality;Food Safety;Integration
Issue Date: 23-Sep-2017
Abstract: Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου τροφίμων οδήγησε σε αύξηση της πολυπλοκότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου διατροφικού κινδύνου. Η ευρεία περιβαλλοντική ρύπανση και τα διαρκώς εμφανιζόμενα διατροφικά σκάνδαλα ενίσχυσαν την ανησυχία των πολιτών ως προς την ασφάλεια των καταναλισκόμενων τροφίμων. Η ανάγκη για παροχή εγγυήσεων και η απαιτούμενη επικοινωνία και πληροφόρηση για την προέλευση των τροφίμων και των συστατικών τους και τις συνθήκες διαχείρισης τους που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια τους, για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων και τον έλεγχο τους γίνεται πιο επιτακτική. Η παραπάνω ανάγκη οδήγησε εξειδικευμένους φορείς του χώρου στην δημιουργία πληθώρας διεθνώς αποδεκτών συστημάτων διαχείρισης, προτύπων και σχημάτων ασφάλειας τροφίμων, όπως το ISO 22000, το BRC, το IFS, το FSSC 22000, κ.α. με βάση τα οποία μπορούν να οργανωθούν και να πιστοποιηθούν οι διάφορες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Πλέον πιστοποιήσεις όπως το BRC, IFS, ISO 22000, FSSC 22000, αποτελούν προαπαιτούμενο για την αγορά και διάθεση τροφίμων και μεταποιημένων τροφίμων. Πολλές ομάδες καταναλωτών, επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο απαιτούν την ύπαρξη μιας από τις παραπάνω πιστοποιήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Παράλληλα όμως ο μεγάλος αριθμός των διαθέσιμων συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, που μπορεί να επιλεγεί από κάθε επιχείρηση (είτε πρόκειται για προμηθευτή ή για πελάτη), καθώς και η διαφορετικότητα των απαιτήσεων του καθενός, δυσχεραίνουν την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόβλημα για κάθε μεγάλη επιχείρηση που προσπαθεί να εξάγει προϊόντα και να συνάψει συνεργασίες με διαφορετικές επιχειρήσεις, καθώς θα πρέπει να αναπτύξει ένα υπερσύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, το οποίο να παρέχει το σύνολο των διαβεβαιώσεων και πληροφοριών που μπορεί να αξιώσουν από αυτήν οι διάφορες επιχειρήσεις – πελάτες. Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ενοποίηση των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων (μπισκοτοποιία), και πιο συγκεκριμένα θα αναλύσουμε τις ενέργειες που απαιτούνται από αυτήν προκειμένου να ενοποιήσει το ISO 22000:2005 που ήδη διαθέτει, με τα πρότυπα IFS και BRC τα οποία επιθυμεί να αναπτύξει, ώστε να ικανοποιήσει απαιτήσεις διεθνών πελατών της και να ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα και θα παρουσιάσουμε τον προκύπτον σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.