Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/36141
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤΣΙΓΓΙΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ-
dc.contributor.authorΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-
dc.date.accessioned2017-10-11T08:31:55Z-
dc.date.available2017-10-11T08:31:55Z-
dc.date.issued2017-09-29-
dc.identifier.urihttps://apothesis.eap.gr/handle/repo/36141-
dc.description.abstractΠερίληψη Η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού σχετίζεται άμεσα με την ισορροπημένη διατροφή, στην υιοθέτηση της οποίας μπορεί να συμβάλει η έγκαιρη εκμάθηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων. Η εφηβική ηλικία είναι ιδανική για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και η εκπαίδευση σε ζητήματα διατροφής, παρόλο που δεν επαρκεί από μόνη της για την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, αποτελεί κύριο συστατικό ευρύτερων παρεμβάσεων. Για τους λόγους αυτούς, το περιβάλλον του σχολείου κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο για την υλοποίηση προγραμμάτων διατροφής, τα οποία μπορούν μακροπρόθεσμα να συμβάλουν στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για την καταπολέμηση της εφηβικής παχυσαρκίας με θέμα τη διατροφή σε ένα δημόσιο σχολείο στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης, όσον αφορά στις γνώσεις, τις συνήθειες που απέκτησαν οι μαθητές στον τομέα της διατροφής και τη βελτίωση του Δείκτη Μάζας Σώματος. Στους 50 μαθητές της ομάδας παρέμβασης εφαρμόστηκαν οι δραστηριότητες του προγράμματος, ενώ στους 50 εφήβους, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου δεν έγινε καμία παρέμβαση. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις με συμπλήρωση ερωτηματολογίων, που αξιολογούσαν τις γιατροφικές γνώσεις των μαθητών, τις διαιτητικές τους συνήθειες και τις τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος. Δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ανέφεραν αύξηση των γνώσεων σε θέματα διατροφής, βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών, σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής καθώς και μικρή μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δίνουν ενδείξεις ότι οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις Αγωγής Υγείας μπορεί να αποτελέσουν ένα πετυχημένο μέτρο για τη βελτίωση της διατροφής των εφήβων και της υγείας τους μακροπρόθεσμα.el_GR
dc.format.mediumΗλεκτρονικό Αρχείο - Digital Fileel_GR
dc.language.isoΕλληνικά-elel_GR
dc.publisherΕλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open Universityel_GR
dc.relationBird, M., Hammersley, M., Gomm, R., & Woods, P. (1999). Εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη. Μτφρ. Ε. Φράγκου. Πάτρα: ΕΑΠ.el_GR
dc.relationΝόβα – Καλτσούνη, Χ. (2008). Εξέλιξη του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον. Πάτρα, Ε.Α.Π.el_GR
dc.relationΝόβα – Καλτσούνη, Χ., Μακρή – Μπότσαρη, Ε. & Τσιμπουκλή, Α. (2002). Εξέλιξη του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον: Θέματα Εφηβείας. Πάτρα: Ε.Α.Π.el_GR
dc.subjectΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣel_GR
dc.subjectΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣel_GR
dc.subjectΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣel_GR
dc.subjectΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗel_GR
dc.subjectΣΧΟΛΕΙΟel_GR
dc.subjectΕΦΗΒΕΙΑel_GR
dc.titleΑξιολόγηση αποτελεσματικότητας προγράμματος Αγωγής Υγείας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσηςel_GR
dc.typeΔιπλωματική Εργασία / Thesisel_GR
dc.title.titlelatinΕvaluation of the effectiveness of a health education program aimed to fight obesity and health problems amongst secondary school students.el_GR
dc.description.abstractlatinAbstract Public health promotion is closely related to healthy eating that is the key to promote equally mental and physical health. Adolescence is the appropriate period to embrace healthy dietary habits and nutritional knowledge, even though not sufficient alone to form healthy dietary behaviors, yet it can be considered a basic component of broader interventions. For these reasons, school environment has been proved to be convenient for effective nutritional education programs implementation, which can contribute in a healthier lifestyle in the long run. In this context, in 2016-2017 school years, a school –based program against obesity in the area of nutrition was designed and carried out in a public school of Athens. The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of the program above in regard to the nutritional knowledge, dietary habits and BMI of the participant students. The students of the intervention group (n=50) attended the program while no intervention was performed in the control group (n=50). The data were collected before and after the intervention with self-administered questionnaires that measured the d nutritional knowledge, dietary habits and and BMI of the students. Two weeks after the completion of the program, the study results show that the intervention was effective in increasing nutritional knowledge, improving dietary habits and BMI. of the participant students. The results were positive and indicate that nutritional education can promote healthy life styles adoption which may result in long – term health benefits.el_GR
dc.bibliography.number101el_GR
dc.audienceΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ / ΕΚΠ51el_GR
dc.coverage.pages136el_GR
dc.coverage.references32el_GR
dc.coverage.appendixes3el_GR
dc.description.otherΠεριέχει : πίνακες, διαγράμματαel_GR
dc.contributor.advisor1ΤΣΙΓΓΙΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ-
dc.contributor.advisor2ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-
Appears in Collections:ΕΚΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Antonopoulou.pdf
  Restricted Access
Κυρίως άρθρο4.21 MBUnknownView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.