Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/36103
Title: "Διερεύνηση των χαρακτηριστικών του οινοτοπίου που επηρεάζουν μία οινοτουριστική εμπειρία : Η περίπτωση των οινοποιείων του Νομού Αττικής."
Authors: Χρυσοβέλης, Χρήστος
Advisor: Αλεμπάκη, Μαρία
Keywords: Οίνος;Wine;Οινοτουρισμός;Wine tourism;Οινοτουρίστας;Wine tourist;Οινοτουριστική εμπειρία;Wine tourism experience;Διαστάσεις οινοτοπίου;Dimensions of winescape;Τουριστική συμπεριφορά;Tourist behavior
Issue Date: 30-Sep-2017
Abstract: Οι κυριότερες έννοιες που απασχολούν την παρούσα διπλωματική είναι ο οινοτουρίστας και οι διαστάσεις του οινοτοπίου. Οι κύριοι σκοποί της διπλωματικής βασίζονται στην ανάλυση των παραπάνω εννοιών. Αφενός διερευνάται το κοινωνικοοικονομικό προφίλ του οινοτουρίστα και οι προθέσεις συμπεριφοράς του, αφετέρου διερευνώνται και αναζητούνται οι διαστάσεις του οινοτοπίου που επηρεάζουν την οινοτουριστική εμπειρία του. Για τους σκοπούς της έρευνας επιλέχθηκε η περιοχή της Αττικής, η οποία παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, τόσο από γεωγραφικής θέσης όσο και από την έκταση και τον ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο Αττικός αμπελώνας. Με αφετηρία τους κύριους αυτούς στόχους, η παρούσα ερευνητική μελέτη ανταποκρίνεται στην απαίτηση για γνώση των εννοιών που περικλείουν τον οινοτουρισμό και ειδικότερα των εννοιών που σχετίζονται με τον οινοτουρίστα και την οινοτουριστική εμπειρία του. Πρωτίστως καταγράφεται μία βιβλιογραφική θεωρητική ανασκόπηση των εννοιών και στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η ερευνητική μελέτη που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της διπλωματικής. Η μελέτη του προφίλ, της συμπεριφοράς του οινοτουρίστα αλλά και των διαστάσεων που επηρεάζουν την τουριστική του εμπειρία βασίστηκε σε επιτόπια δειγματοληπτική έρευνα με 332 επισκέπτες οινοποιείων της περιοχής της Αττικής. Με βάση τα εμπειρικά αποτελέσματα, το προφίλ του οινοτουρίστα που προέκυψε από την έρευνα στην Αττική φαίνεται να συμπίπτει με το προφίλ του οινοτουρίστα που προέκυψε από προηγούμενες έρευνες συμπεριφοράς οινοτουριστών στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις διαστάσεις του οινοτοπίου που επηρεάζουν την οινοτουριστική εμπειρία, οι κυριότερες είναι το Προσωπικό παροχής υπηρεσιών που αποτελείται από τους ιδιοκτήτες, τους υπευθύνους και το προσωπικό των οινοποιείων και το Αμπελοοινικό προϊόν που περιστρέφεται από τα οινικά προϊόντα κάθε οινοποιείου στην περιοχή. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των διαστάσεων οδήγησε στην δημιουργία μίας κλίμακας των χαρακτηριστικών του οινοτοπίου που επηρεάζουν την εμπειρία των οινοτουριστών στην Αττική.
Appears in Collections:ΔΤΕ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΤΕ 2016-17 ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΗΣ.pdf'Κυρίως κείμενο διπλωματικής εργασίας'2.56 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.