Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35900
Title: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ «ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ»
Authors: ΦΑΜΙΛΩΝΙΔΟΥ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ
metadata.dc.contributor.advisor: ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Keywords: Εναλλακτικός τουρισμός;Πολιτιστικός τουρισμός;Γαστρονομικός τουρισμός;Οινικός Τουρισμός;Οι δρόμοι του κρασιού στη Ρόδο
Issue Date: 23-Sep-2017
Abstract: Προς τον εναλλακτικό τουρισμό και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη έχει στραφεί ο Ελληνικός τουρισμός (Τσάρτας,1996). Μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού που παρουσιάζει έντονη άνθιση τα τελευταία χρόνια στον Ελλαδικό χώρο είναι ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός. Η παρούσα έρευνα έχει ως αντικείμενο την εξέταση του οινοτουρισμού ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού και ειδικότερα στην περιοχή της Ρόδου. Ο ανθρώπινος πολιτισμός και το κρασί είναι άμεσα συνδεδεμένα καθώς τα αμπέλια είναι από τα πρώτα φυτά που αξιοποίησε ο άνθρωπος και το κρασί από τα πρώτα προϊόντα που έφτιαξε. Τα αμπέλια ευδοκιμούν σε μέρη με ήπιο και γλυκό κλίμα και τα ίδια είναι δημιουργούν ένα όμορφο τοπίο. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο ότι ο άνθρωπος μετακινείται για να γνωρίσει τον οίνο και τα μέρη στα οποία αυτός παράγεται. Με αυτόν τον τρόπο στον Ελλαδικό χώρο λόγω του κλήματος , του τοπίου αλλά και της μακρόχρονης ιστορίας παρατηρείται άνθιση του οινικού τουρισμού. Ως ανερχόμενη δραστηριότητα, ο οινικός τουρισμός έχει προσδιοριστεί ως ένας από τους τομείς που αναπτύσσεται έξω από τις παραδοσιακές μητροπολιτικές περιοχές και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. O οινικός τουρισμός συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις παραδοσιακά αγροτικές και οικονομικά µμειονεκτικές περιοχές. Επίσης, προσδίδει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτησα στις οινοπαραγωγικές περιοχές, αποφέροντας κέρδη στις οινοποιητικές επιχειρήσεις. Επομένως, τα οφέλη του οινικού τουρισμού μπορούν να γίνουν αισθητά σε όλη την περιοχή και όχι µόνο από τα ίδια τα οινοποιεία (O’Neill - Palmer, 2004). Αντικειμενικός σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη του γαστρονομικού τουρισμού και του οινικού τουρισμού ως υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού και ειδικότερα του προγράμματος: «Οι δρόμοι του κρασιού» στην περιοχή της Ρόδου.
Appears in Collections:ΔΠΜ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Familonidou DIPLOMATIKI.pdf
  Restricted Access
ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ1.31 MBUnknownView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.