Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35809
Title: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής κρασιού: από την καλλιέργεια στον τελικό χρήστη
Authors: ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Advisor: ΑΝΤΖΟΥΛΑΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Keywords: Ανάλυση Κύκλου Ζωής;Κρασί;Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Issue Date: 23-Sep-2017
Abstract: Ο σύγχρονος άνθρωπος ερχόμενος καθημερινά αντιμέτωπος με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που έχει προκληθεί, έχει αναπτύξει πλέον περιβαλλοντική συνείδηση και επιζητά προϊόντα που όχι μόνο ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, αλλά παράλληλα έχουν παραχθεί με διεργασίες ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει και να μελετήσει τον κύκλο ζωής μιας φιάλης κρασιού που περιλαμβάνει διεργασίες που σχετίζονται με τα διάφορα στάδια παραγωγής του οίνου, μέχρι την τελική διάθεση του προϊόντος στο χρήστη αλλά και να διερευνήσει τις απόψεις των καταναλωτών που σχετίζονται με το υπό μελέτη προϊόν, τον τρόπο προμήθειας και διαχείρισής του μετά τη χρήση. Προσεγγίζουμε λοιπόν το πώς ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος που σχετίζεται με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών μπορεί να επηρεάσει και να επιβαρύνει το περιβάλλον. Μελετώνται οι επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον κάθε στάδιο της παραγωγής με την εφαρμογή της ανάλυσης κύκλου ζωής (Life Cycle Assessment), η οποία αποτελεί εργαλείο για τον εντοπισμό και την επιστημονική ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, από τη δημιουργία ως και την τελική τους απόθεση στο περιβάλλον. Μέσω της παρακολούθησης των διαφορετικών σταδίων του κύκλου ζωής, η μέθοδος επιτρέπει την ποσοτικοποίηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων εξετάζοντας την κατανάλωση ενέργειας, πρώτων υλών, αλλά και τις εκροές αέριων ρύπων, στερεών και υγρών αποβλήτων.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής3.15 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.