Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35468
Title: Διαχείριση του κινδύνου που ενέχουν τα αλλεργιογόνα συστατικά στις βιομηχανίες τροφίμων και η ενσωμάτωσή της σε ένα λειτουργικό Σύστημα της Ασφάλειας Τροφίμων
Authors: Πετροπούλου, Παναγιώτα
Advisor: Φραγκούλης, Κρόκος
Keywords: Αλλεργιογόνα τρόφιμα;Σύστημα ασφάλειας τροφίμων;Διαχείριση αλλεργιογόνων;Food allergen hazards;Food allergen management;Food safety system
Issue Date: 23-Sep-2017
Abstract: Ο στόχος της εργασίας αυτής είναι να αναδείξει την αναγκαιότητα και τις σωστές πρακτικές για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών στις βιομηχανίες τροφίμων. Η εκτίμηση του κινδύνου, η ανάλυση της επικινδυνότητας και η εφαρμογή των απαιτούμενων προγραμμάτων για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων υλικών γίνεται μέσα στα πλαίσια ενός επικυρωμένου και επαληθευμένου Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται πληροφορίες σχετικά με την επικράτηση των τροφικών αλλεργιών σε παγκόσμιο επίπεδο, το μηχανισμό που οδηγεί στην εκδήλωση μιας τροφικής αλλεργίας, τις κατηγορίες των τροφίμων που έχει αποδειχτεί ότι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ικανότητα αλλεργιογένεσης. Επιπλέον, δίνονται στοιχεία για κανονιστικά και νομοθετικά θέματα που αφορούν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται το πρότυπο ISO 22000:2005 και το πρότυπο Global Standard for Food Safety. Γίνεται αναφορά στη δομή και στις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των προτύπων, τα οποία στηρίζονται στις ίδιες αρχές. Αναφέρονται οι περιορισμοί για την εφαρμογή τους και τα οφέλη από την υιοθέτησή τους. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η ενσωμάτωση ενός προγράμματος διαχείρισης των αλλεργιογόνων υλικών σε ένα λειτουργικό ΣΔΑΤ – το οποίο έχει αναπτυχθεί βάσει των αρχών και απαιτήσεων των γνωστών προτύπων ασφάλειας. Παρουσιάζονται επικυρωμένες διαδικασίες και ορθές πρακτικές για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών στις βιομηχανίες τροφίμων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του συστήματος ασφάλειας. Στο τέταρτο κεφάλαιο δίνονται τα αποτελέσματα ερευνών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις βιομηχανίες τροφίμων ως προς την πληροφόρηση, τη γνώση, την ευαισθητοποίηση και τελικά την ορθή διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων και την προστασία των αλλεργικών καταναλωτών, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια συνολική αποτίμηση του θέματος και εξάγονται κάποια συμπεράσματα για την κατάσταση που ισχύει σήμερα, τα κενά κατά τη διαχείριση των αλλεργιογόνων και τις προοπτικές εξέλιξης / βελτίωσης του προβλήματος.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2016_2017.pdfΔιπλωματική Εργασία2.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.