Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35412
Title: Διαχείριση υγρών αποβλήτων τυροκομείων και η επαναχρησιμοποίησή τους για άρδευση των καλλιεργειών.
Authors: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ
Advisor: ΠΑΡΑΝΥΧΙΑΝΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Issue Date: 20-Aug-2017
Abstract: Η παρούσα εργασία εξετάζει την δυνατότητα της ανακύκλωσης των υγρών γεωργικών αποβλήτων, και ειδικότερα τα υγρά απόβλητα των τυροκομείων από την διαδικασία της τυροκόμησης. Τα απόβλητα των τυροκομείων χαρακτηρίζονται ως απόβλητα υψηλού ρυπαντικού ή οργανικού φορτίου και εμφανίζουν αυξημένες συγκεντρώσεις πολλών και διάφορων ρύπων. Τα απόβλητα ενός τυροκομείου προκύπτουν από τις αραιώσεις γάλακτος, από τα παραπροϊόντα παραγωγής, τα λιπαντικά, τα απορρυπαντικά καθώς και αστικά λύματα. Ο βασικότερος όμως ρύπος που παράγεται από τα τυροκομεία είναι το υγρό υπόλειμμα που παραμένει μετά την παραγωγή τυριού ή την απομάκρυνση του λίπους και της καζεΐνης που ονομάζεται «ορός γάλακτος». Η επεξεργασία του ορού γάλακτος είναι αδύνατη εξ’ αιτίας του μικρού όγκου παραγωγής από τα τυροκομεία και του μεγάλου κόστους επένδυσης σε μονάδες επεξεργασίας. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές, που ο ορός του γάλατος απορρίπτεται ανεπεξέργαστος στο περιβάλλον σε διάφορους υδάτινους αποδέκτες με αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος. Στόχος αυτής της εργασίας είναι η μελέτη, τόσο βιβλιογραφικά όσο και πρακτικά, της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των τυροκομείων, για την άρδευση των καλλιεργειών με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμων αρδευτικών πόρων.
Appears in Collections:ΔΙΑ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΕΡΓΑΣΙΑ.PDFMAIN ARTICLE3.09 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.