Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35241
Title: Σύγκριση και αξιολόγηση προτύπων ποιότητας στην επεξεργασία και τυποποίηση της βρώσιμης ελιάς: Μια μελέτη περίπτωσης
Authors: Κονιάκος, Χαράλαμπος
metadata.dc.contributor.advisor: Ρακιτζής, Αθανάσιος
Keywords: Σ.Δ.Α.Τ (Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας των τροφίμων),;Βρώσιμη- Επιτραπέζια Ελιά
Issue Date: 23-Sep-2017
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να εξετάσει, να περιγράψει, να αξιολογήσει και να συγκρίνει τα βασικότερα πρότυπα ποιότητας στην επεξεργασία και τυποποίηση της βρώσιμης ελιάς. Παρουσιάζονται εκτενώς τα βασικότερα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων, ξεχωριστά ως προς το σκοπό τους, την δομή τους, τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Η πληροφόρηση του καταναλωτή σε θέματα ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων έχει βελτιωθεί σημαντικά και αποτελεί κριτήριο για την τελική επιλογή του προϊόντος. Η παραγωγή ενός πιστοποιημένου προϊόντος, αποτελεί ευκαιρία για την επιχείρηση, καθώς παράγει ένα ασφαλές προϊόν, σταθερό ποιοτικά. εξαλείφοντας κινδύνους όπως μολύνσεις, λοιμώξεις κτλ, με το οποίο αποκτά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που παράγουν ίδια ή παρεμφερή προϊόντα. Η ελιά χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια της πραγματοποιείται σε πολλές περιοχές της χώρας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς, καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς, καθώς οι απαιτήσεις του καταναλωτή αυξάνονται συνεχώς. Στη παρούσα μελέτη, γίνεται απλή αναφορά και σε άλλα συστήματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων, καθώς και σε συστήματα τα οποία δεν αποτελούν πρότυπα για την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων αλλά είναι απαραίτητα εργαλεία σε μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Στην περιοχή της Άμφισσας καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια η γνωστή κονσερβολιά Αμφίσσης, ένα προϊόν το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ελιά Αμφίσσης, επεξεργάζεται και τυποποιείται κατά κύριο λόγο από τον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας. Η συγκεκριμένη μονάδα, εφαρμόζει συστήματα ποιότητας, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς, καθώς και τις απαιτήσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Διπλωματική Εργασία ΚΟΝΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ.pdf
  Restricted Access
1.6 MBUnknownView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.