Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35068
Title: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
Authors: ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ
Advisor: ΜΠΑΡΤΖΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Keywords: Φαινόλες;Κατσίγαρος;Απόβλητα
Issue Date: 16-Sep-2017
Abstract: Η ύπαρξη των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι χαρακτηριστικές της ποιότητας του. Η ύπαρξή τους όμως στα απόβλητα των ελαιοτριβείων τους προσδίδει υψηλό ρυπαντικό φορτίο και δυσχεραίνει την επεξεργασία και την διάθεση τους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον τόσο του υδροφόρου ορίζοντα όσο και της χλωρίδας αλλά και πανίδας του μικροοικοσυστήματος της περιοχής διάθεσης των υποπροϊόντων. Με την απομάκρυνση των ουσιών αυτών από τα απόβλητα πετυχαίνουμε την ορθολογικότερη διάθεση των αποβλήτων αλλά και την ανάκτηση ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με χρήση στην φαρμακοβιομηχανία και στην βιομηχανία τροφίμων. Η χρήση πολυφαινολών στην βιομηχανία τροφίμων ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως πρόσθετο στην συσκευασία τους αποτελεί ευρύ πεδίο μελέτης σε πολλές προηγμένες χώρες. Η όλο και αυξανόμενη ζήτηση δημιούργησε την ανάγκη για παραγωγή μεγαλύτερών ποσοτήτων κυρίως από φυτικές πηγές καθώς πέραν της χρήσης τους ως πρόσθετο στα τρόφιμα και στα φάρμακα διακυβεύεται και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσο αφορά την τάση για φυσικές πηγές καταναλωτικών προϊόντων. Όπως παρουσιάζεται και στην παρούσα εργασία η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία όμως η υπερκατανάλωση δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Appears in Collections:ΔΙΑ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟ 2017.pdfΚυρίως άρθρο1.74 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.