Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/35046
Title: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Authors: ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Advisor: ΠΑΠΠΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Keywords: ασθενείς;κακή θρέψη;ανίχνευση διατροφικού κινδύνου;ποιότητα ζωής
Issue Date: 16-Sep-2017
Abstract: Εισαγωγή: Η διατροφή των ασθενών στα νοσοκομεία αποτελεί πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση τους, στη θετική έκβαση της κύριας πάθησή τους και κατ΄ επέκταση της υγείας τους. Σε πολλούς ασθενείς, η διατροφική κατάσταση δεν είναι καλή (κακή θρέψη). Η παρουσία κακής θρέψης συναντάται σε νοσοκομειακούς ασθενείς αρκετά συχνά και σχετίζεται άμεσα, με τη διάρκεια και το κόστος νοσηλείας, την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας, και έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους, ιδιαίτερα σε αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Σκοπός: Βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του διατροφικού κινδύνου και της διατροφικής συμπεριφοράς (διαχείρισης) των νοσηλευόμενων ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου (ΓΝΚ). Υλικό – Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 221 ασθενείς (79 άνδρες και 142 γυναίκες), ηλικίας 56 ±18,2 έτη, που νοσηλεύονταν σε εννέα νοσηλευτικά τμήματα κατά το χρονικό διάστημα 30 περίπου ημερών (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2017). Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο (2) ερωτηματολόγια: (1) το Nutrition Day Worldwide Questionnaire (sheet 1,2,3) που αξιολογεί τη διατροφική κατάσταση των ασθενών, και (2) τo ερωτηματολόγιο Ηealth Survey – SF-12, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γενικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της Σχετιζόμενης με την Υγεία Ποιότητα Ζωής (ΣΥΠΖ). Αποτελέσματα:. Το 29.5% (65/221) των ασθενών βρέθηκε να εμφανίζει δυσθρεψία ή να βρίσκεται σε κίνδυνο για εμφάνιση κακής θρέψης. Παράγοντες που αυξάνουν την παρουσία δυσθρεψίας είναι η αύξηση της ηλικίας, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η ύπαρξη συννοσηροτήτων, η παρατεταμένη διάρκεια νοσηλείας και η ακούσια απώλεια βάρους. Η μελέτη έδειξε ότι μόνο το 11,3% (25/221) έλαβε 1 πόσιμο συμπλήρωμα ενώ το 84,2% (186/221) δεν έλαβε τίποτα. Το 46,2% (102/221) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καταναλώνει το ½ από το νοσοκομειακό φαγητό στο κύριο γεύμα του, ενώ το 33% (73/221) δήλωσε ότι έφαγε όλο το προσφερόμενο γεύμα. Το 46,2% των ασθενών δηλώνουν ικανοποιημένοι από το φαγητό στο νοσοκομείο και 14% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι και το 9,5% δηλώνει δυσαρεστημένο. Το 36,2% (80/221) των ασθενών έχει χάσει βάρος ακούσια κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η πλειοψηφία των ασθενών έπασχε από 2 ή περισσότερα νοσήματα και επίσης το 33,3% (71/221) αυτών ήταν υπέρβαρο και το 29,1% (62/221) ήταν παχύσαρκο. Η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής με τις βαθμολογίες του SF-12 φαίνεται να είναι μέτρια με μέση τιμή του PCS 40,32 και του MCS 39,92. Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη, καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την οργάνωση της διατροφικής αξιολόγησης - φροντίδας των ασθενών. Διαφαίνεται, η απουσία μεθοδολογίας ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου κατά την εισαγωγή, το εξαιρετικά μικρό ποσοστό χρήσης σκευασμάτων διατροφικής υποστήριξης, η απουσία παρακολούθησης της ποιότητας σίτισης. Επίσης, διαπιστώνεται η παράληψη δράσεων που θα βελτίωναν τη διατροφική κατάσταση του ασθενή και γενικότερα την παρεχόμενη σε αυτόν φροντίδα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του. Λέξεις κλειδιά: ασθενείς, κακή θρέψη, ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, ποιότητα ζωής
Appears in Collections:ΔΜΥ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Hatzopoulou K_DE.pdfΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ2.92 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.