Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/34919
Title: Η Κομποστοποίηση (Αερόβια Χώνευση) ως Μέθοδος Διαχείρισης των Κτηνοτροφικών Αποβλήτων για την Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικού (κόμοστ)
Authors: Καλμπούρος, Αλέξιος
Advisor: Κορνάρος, Μιχάλης
Keywords: κομποστοποίηση;κτηνοτροφικά απόβλητα;οργανική ουσία;organic matter;composting;livestock waste;κοπριά;manure
Issue Date: 16-Sep-2017
Abstract: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Ε.Σ.Υ.), το 2014 το συνολικό ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα ανήλθε σε 47.177.744 κεφάλια, με συνολικό ζων βάρος 1,18 εκατομμύρια τόνους, και η συνολική εκτιμώμενη ετήσια ποσότητα κτηνοτροφικών αποβλήτων (κοπριάς) ανέρχεται σε 11,529 εκατομμύρια τόνους. Βάση της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, για την αποτροπή της νιτρορύπανσης των υδάτων, απαγορεύεται η διάθεση της κοπριάς απευθείας στο έδαφος χωρίς την προηγούμενη επεξεργασία της με σκοπό την μείωση του ρυπαντικού φορτίου. Η κομποστοποίηση, εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί επιτυχημένη μέθοδο διαχείρισης οργανικών αποβλήτων. Βασίζεται στην παρουσία, ανάπτυξη και διαδοχή ενός μεγάλου πλήθους και ειδών μικροοργανισμών, υπό κατάλληλες συνθήκες, οι οποίοι βιοοξειδώνουν τις οργανικές ενώσεις παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, νερό και θερμότητα, ενώ το τελικό προϊόν που απομένει αποτελεί εδαφοβελτιωτικό απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς, είναι βιολογικά σταθεροποιημένο, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και αξιόλογο ποσοστό θρεπτικών στοιχείων, κυρίως άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας της κομποστοποίησης, οι μικροοργανισμοί απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες, η παρέκκλιση των οποίων μπορεί να επηρεάσει έως και σταματήσει την διαδικασία. Οι σημαντικότεροι παράμετροι είναι τα υλικά προς κομποστοποίηση, λόγος άνθρακα/αζώτου (λόγος C/N) με ιδανικό εύρος 25/1 έως 30/1, υγρασία 40% - 60%, pH 6 έως 8, κοκκομετρία υλικών. Επίσης σημαντική παράμετρος είναι η διακύμανση της θερμοκρασίας κατά τη διαδικασία, καθώς από αυτή εξαρτώνται άμεσα τα είδη και το πλήθος των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε κάθε φάση. Η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων (κοπριάς) με τη μέθοδο της κομποστοποίησης έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα καθώς αποτελεί μέθοδος ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ το παραγόμενο προϊόν (κόμποστ) μπορεί να διατεθεί ως εδαφοβελτιωτικό στις τοπικές καλλιέργειες για την αύξηση της οργανικής ουσίας στα εδάφη και την μείωση της χρήση ανόργανων λιπασμάτων. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με την κομποστοποίηση της κοπριάς και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις τιμές των παραμέτρων που βελτιώνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, τα οφέλη από την διάθεση του κόμποστ στις καλλιέργειες, καθώς και μία μελέτη περίπτωσης σχετικά με τις δυνατότητες αύξησης της οργανικής ουσίας στην περιοχής του Αγγελοχωρίου του Νομού Ημαθίας.
Appears in Collections:ΔΙΑ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DIADE_KALMPOUROS-ALEXIS.pdfΠλήρες κείμενο διπλωματικής3.99 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.