Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/34892
Title: ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ Δ.Δ. ΑΥΛΩΝΑ, ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ
Authors: ΝΑΝΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
Advisor: ΜΕΡΕΣΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Keywords: ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ;ΑΕΙΦΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;BIOCLIMATIC NURSERY SCHOOL;SUSTAINABLE SCHOOL
Issue Date: 23-Sep-2017
Abstract: Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται διερεύνηση των βασικών αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, σε κτίρια με χρήση Παιδικού Σταθμού. Επίσης, διερευνώνται μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν σε κτίρια με αυτή τη χρήση, ώστε να εξασφαλιστούν βέλτιστες συνθήκες άνεσης στους χρήστες, αλλά και μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Αρχικά, γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης της έννοιας ΄σχολικό αειφορικό κτίριο΄ και των αρχιτεκτονικών στοιχείων που το καθορίζουν. Επίσης διερευνώνται οι παράγοντες που συμβάλουν στη σπατάλη ενέργειας, σε σχολικά κτίρια στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και οι βασικές παράμετροι βιοκλιματικού σχεδιασμού σχολικών κτιρίων. Ακολούθως, καθορίζονται οι προδιαγραφές για τον σχεδιασμό ενός Παιδικού σταθμού, ενώ διερευνάται η ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό σχολικών κτιρίων προσχολικής αγωγής. Επίσης γίνεται διερεύνηση της επίδρασης του χώρου στη διαδικασία ανάπτυξης των νηπίων, αλλά και της συμβολής ενός αειφορικού σχολικού κτιρίου στη διαμόρφωση και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών. Ακολούθως μελετώνται δύο παραδείγματα βιοκλιματικών σχολείων προσχολικής αγωγής στην περιοχή της Αττικής. Η μελέτη έγινε τόσο με επιτόπια έρευνα, όσο και με ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαπιστωθεί εάν εξασφαλίζονται συνθήκες άνεσης στους χρήστες. Μελέτη περίπτωσης αποτελεί ο σχεδιασμός βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στη Δ.Κ. Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού. Βάσει των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του γηπέδου, της μορφολογίας του εδάφους, του προσανατολισμού και των κλιματικών χαρακτηριστικών της περιοχής, έγινε η χωροθέτηση των χρήσεων και η διαμόρφωση του κελύφους. Με τη χρήση των λογισμικών Ecotect v5.50 και Radiance, μελετήθηκαν οι συνθήκες φυσικού φωτισμού στο κτίριο, και προτάθηκαν συστήματα σκίασης των ανοιγμάτων, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες οπτικής άνεσης και εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης μελετήθηκε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και τα συστήματα, ενεργητικά και παθητικά, που εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης στους χρήστες, με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.
Appears in Collections:ΠΣΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdfΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ6.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.