Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/34798
Title: Στατιστική Επεξεργασία Δεδομένων Χαρακτηριστικών Ποιότητας του Γάλακτος
Authors: Κατσαμάγκου, Ελένη
Advisor: Νενές, Γεώργιος
Keywords: Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών;Statistical Process Control;Διαγράμματα Ελέγχου;Control Charts;Χαρακτηριστικά Ποιότητας;Quality Features;Ανάλυση Ικανότητας Διεργασίας;Process Capability Analysis;Προηγμένα Στατιστικά Εργαλεία;Advanced Statistical Methods;Βελτίωση Ποιότητας;Improve Quality
Issue Date: 28-Oct-2016
Abstract: Κάθε άνθρωπος, όταν αποφασίσει να αγοράσει ομοειδή προϊόντα που ικανοποιούν την ίδια ανάγκη, αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα, ποιο δηλαδή από τα ομοειδή προϊόντα να επιλέξει. Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του προϊόντος είναι η ποιότητά του. Η αναγνώριση του παραπάνω παράγοντα από τις επιχειρήσεις, τις οδήγησε στην εφαρμογή συστημάτων διοίκησης της ποιότητας, ώστε να διασφαλιστεί, αφενός η ικανοποίηση των πελατών και αφετέρου το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης. Ένα από τα πιο αποδοτικά εργαλεία της ποιότητας, είναι ο Στατιστικός Έλεγχος των Διεργασιών (Statistical Process Control), που στόχο έχει την επίλυση προβλημάτων χρήσιμων για την επίτευξη της σταθερότητας της διεργασίας και τη βελτίωση της ικανότητας μέσω της μείωσης της μεταβλητότητας. Για να επιτύχει το στόχο του ο Στατιστικός Έλεγχος των Διεργασιών (Statistical Process Control), χρησιμοποιεί τα Διαγράμματα Ελέγχου, τα οποία μέσω της συνεχής παρακολούθησης της παραγωγικής διεργασίας επιτυγχάνουν ένα σταθερό περιβάλλον παραγωγής. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας, είναι η βελτίωση της ποιότητάς του αγελαδινού γάλακτος σε πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό, εφαρμόζοντας προηγμένα εργαλεία και μεθόδους για τον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητάς του. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τον έλεγχο και τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος τα οποία είναι: Νερό, Λίπος, Πρωτεΐνη, Σωματικά Κύτταρα, Υδατάνθρακες, Άλατα, Στερεό Υπόλειμμα Άνευ Λίπους (Σ.Υ.Α.Λ), Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα. Στο 1ο κεφάλαιο θα γίνει ανάλυση της έννοιας της ποιότητας και των διαστάσεών της. Στη συνέχεια θα γίνει περιγραφή της σημασίας της ποιότητας για τον παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος. Στο 2ο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί συνοπτικά ο Στατιστικός Έλεγχος της Ποιότητας με τις τρείς στατιστικές συνιστώσες του και θα γίνει μία λεπτομερής επεξήγηση του Στατιστικού Ελέγχου Διεργασιών, καθώς και των κυριότερων εργαλείων βελτίωσης της ποιότητας. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στα διαγράμματα ελέγχου, στους δείκτες δυνατότητας διεργασίας (Cp) και στους δείκτες τρέχουσας επίδοσης διεργασίας (Cpk). Στο 3ο κεφάλαιο θα γίνει παρουσίαση της εταιρείας «Θες Γάλα», περιγραφή των προϊόντων που παράγει, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης, θα αναφερθούμε στη διατροφική αξία του γάλακτος, στις φυσικές του ιδιότητες, στη χημική σύνθεση του αγελαδινού γάλακτος και τέλος στους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή του. Στο 4ο κεφάλαιο θα γίνει χρήση του Στατιστικού Ελέγχου Διεργασιών και θα αναλυθούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος (Λίπος, Σ.Υ.Α.Λ, Λακτόζη, Πρωτεΐνες). Για κάθε χαρακτηριστικό ποιότητας θα χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο διάγραμμα ελέγχου. Στο 5ο κεφάλαιο θα παρατεθούν τα συμπεράσματα από την ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε και θα προταθούν βελτιώσεις στο Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του προϊόντος του παραγωγικού συνεταιρισμού.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΕΛΕΝΗ_ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΥ.pdf5.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.