Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/34636
Title: Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιώντας την ανάλυση κύκλου ζωής
Authors: Πολογεώργη, Αικατερίνη
Advisor: Κομνίτσας, Κωνσταντίνος
Keywords: ΑΚΖ,;εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων;ψωμί;βιομηχανία τροφίμων;lca;food industry;evaluating environmental impacts;bread
Issue Date: 11-Sep-2017
Abstract: Η λειτουργία του αγροδιατροφικού τομέα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθώς ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για πλήθος περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί πως η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων εκτιμά τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία. Ειδικότερα στην παρούσα εργασία εξετάζεται η χρήση της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) από τη βιομηχανία τροφίμων ως τρόπος για την αναγνώριση των συγκεκριμένων διεργασιών της που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον, τα οφέλη που προκύπτουν αλλά και οι περιορισμοί κατά την υλοποίηση της. Έμφαση δίνεται στην παρουσίαση αποτελεσμάτων από εν λειτουργία βιομηχανίες, για προϊόντα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Περισσότερο αναλύεται η περίπτωση του ψωμιού, το οποίο, ιδίως στην Ελλάδα, καταναλώνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προέκυψε ότι το στάδιο της παραγωγής των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακολουθούμενο από τα στάδια της βιομηχανικής επεξεργασίας, για όλα τα τρόφιμα, φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων μελετών ΑΚΖ σε ψωμί έδειξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυμαίνονται από 0,46 έως 3,33 kg CO2eq / kg ψωμιού, ανεξάρτητα από το εύρος κύκλου ζωής της μελέτης και της ποιότητας των δεδομένων, ενώ η κατανάλωση ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές κυμαίνεται από 5,2 έως 107,25 MJ/kg ψωμιού. Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια μικρή διαφορά ανάμεσα στο ψωμί σίτου λευκό και το σίτου ολικής στο αποτύπωμα άνθρακα όπου για το μεν λευκό ψωμί υπολογίστηκαν 0,95 kg CO2eq / kg ψωμιού ενώ για το ολικής άλεσης 1,18 kg CO2eq / kg ψωμιού. Από τη σύγκριση του κοινού λευκού ψωμιού με άλλα είδη διατροφής, στην περίπτωση με την τομάτα κονκασέ και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι τιμές του GWP για την τομάτα και το ελαιόλαδο είναι εντός του εύρους τιμών για το ψωμί. Στην περίπτωση της σύγκρισης του κοινού λευκού ψωμιού με το γάλα και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν γίνεται ξεκάθαρο η παραγωγή ποιου προϊόντος επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον ενώ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης ρυπαίνουν περισσότερο από τα φυτικής προέλευσης.
Appears in Collections:ΔΙΑ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DIADE-REPOSITORY-POLOGEORGI.pdfΤελικό πλήρες κείμενο διπλωματικής εργασίας550.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.