Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/34535
Title: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Authors: ΠΡΕΜΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ
Advisor: ΤΣΟΥΛΦΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ
Keywords: ΒΙΩΣΙΜΕΣ;SUSTAINABLE;ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ;PRACTICES;ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ;SUPPLY CHAIN;ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ;FOOD AND DRINK INDUSTRY
Issue Date: Sep-2017
Abstract: Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού, της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής εξέλιξης οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων συνεχώς αυξάνουν με αποτέλεσμα η επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και η βιωσιμότητα της επιχείρησης να αποτελούν δύσκολους στόχους προς επίτευξη. Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί βασικό παράγοντα ικανοποίησης αυτών των απαιτήσεων προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Κάθε κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας από την αγορά, την παραγωγή, τη διανομή, τη χρήση, την επιστροφή και την επαναχρησιμοποίηση / απόρριψη αλλά και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Οι στόχοι της παρούσας εργασίας είναι: i) να παράσχει βιώσιμες πρακτικές στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και ποτών μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης ii) να παράσχει προτάσεις σχετικά με πιθανές μελλοντικές έρευνες. Η δομή της παρούσας εργασίας αποτελείται από εφτά κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στο θέμα. Στο δεύτερο κεφάλαιο εισάγεται η έννοια της Διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού και η εξέλιξη της προς τη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην επίτευξη βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών, στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας (λειτουργίες, διαδικασίες, μοντέλα) ενώ στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά σε τεχνολογικά θέματα (μέτρα απόδοσης, σχεδιασμός, τεχνολογία). Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους οδηγούς (εσωτερικούς και εξωτερικούς, οδηγούς απόδοσης και άλλους οδηγούς και μια κριτική στους οδηγούς πολυπλοκότητας), μοχλούς (διαχείρισης συντονισμού και κερδοφορίας) και στα εμπόδια (εσωτερικά και εξωτερικά, άλλα) επίτευξης βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Το έκτο κεφάλαιο ασχολείται με τις προκλήσεις (εφοδιαστικής αλυσίδας, περιβάλλοντος, άλλα), τα οφέλη (αποθήκευσης, ατομικά και οργανωτικά, λειτουργικά / αγοράς / ανταγωνισμού / ιχνηλασίας / ετοιμότητας, άλλα) και τους κινδύνους (ροής υλικού / χρηματοοικονομικών / πληροφοριών, ενδογενείς και εξωγενείς, επιχειρησιακοί / οικονομικοί / κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες) που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα της παρούσας διατριβής.
Appears in Collections:MBA Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Premtou-sustainable-supply-chain-practices-in-the-food-and-drink-industry-final.pdfΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ1.4 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.