Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/34248
Title: The Role of Innovation in the Greek Agro-food Sector
Authors: Efstathiou, Vassilis
Advisor: Konstantelou, Anastasia
Keywords: Innovation - Καινοτομία;Greek Agro-food sector - Ελληνικός Αγροτοδιατροφικός Τομέας;Competitiveness - Ανταγωνιστικότητα;Value creation - Δημιουργία Αξίας
Issue Date: 3-Sep-2017
Abstract: Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αναλύσει το ρόλο της καινοτομίας στον αγροτο-διατροφικό τομέα. Αρχικά εξετάστηκε η σημαντικότητα του αγροτο-διατροφικού τομέα στην Ευρώπη και επιπλέον περιγράφεται η παρούσα κατάσταση και τα δεδομένα της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και η σπουδαιότητα και συνεισφορά της στην Ελληνική οικονομία. Ο ρόλος της καινοτομίας είναι αποφασιστικής σημασίας για τον αγροτο-διατροφικό τομέα, καθώς σχετίζεται και επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η καινοτομία μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, να προωθήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, να ξεπεράσουν και να επιβιώσουν σε περιόδους ύφεσης και να αυξήσουν τα μερίδιά τους στις αγορές που στοχεύουν. Αναλύθηκε η καινοτομία στην Ελλάδα, ο βαθμός διείσδυσής της σε εταιρείες διαφόρων τομέων καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτής. Επιπλέον, εξετάζεται ο ρόλος της καινοτομίας στον αγροτο-διατροφικό τομέα, υπό το πρίσμα του είδους και των τάσεων της καινοτομίας, καθώς επίσης και σε σχέση με τις πηγές, τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες στην καινοτομία. Φωτίζονται επίσης οι στόχοι, τα κίνητρα και τα εμπόδια που υπάρχουν στις καινοτομικές δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτονται τα αδύναμα και δυνατά σημεία της καινοτομίας για τον Ελληνικό αγροτο-διατροφικό τομέα, καθώς επίσης ο σχεδιασμός και οι βασικές στρατηγικές για την καινοτομία. Αυτή η μελέτη παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο της καινοτομίας, αναδεικνύοντας την πραγματική δυναμική της μεταποίησης τροφίμων που υποστηρίζεται από την επιχειρηματικότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, το υψηλής ποιότητας ερευνητικό προσωπικό και το Μεσογειακό κλίμα. Από την άλλη πλευρά ο αγροτο-διατροφικός τομέας επηρεάζεται από ένα ανεπαρκές εθνικό σύστημα καινοτομίας με έλλειψη συνδέσεων, συνεργιών και συνεργασίας, γεγονός που στερεί από τις επιχειρήσεις την κεφαλαιοποίηση νέων ιδεών και την αποτελεσματική ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων.
Appears in Collections:MBA Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
V Efstathiou - Std103588 - Dissertation_Final submission_Sep_2017.pdfFull content of the Thesis9.43 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.