Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/33713
Title: Συγκριτική Μελέτη της Μείωσης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Κύκλου Ζωής του Τσίπουρου ως αποτέλεσμα της Βιολογικής Καλλιέργειας του σταφυλιού
Authors: ΤΣΙΡΙΚΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ
Advisor: ΑΗΔΟΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Keywords: Τσίπουρο, Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, Βιολογική καλλιέργεια, Ανάλυση κύκλου Ζωής, σταφύλι
Issue Date: 17-Sep-2016
Abstract: Η παρούσα συγκριτική μελέτη αναφέρεται στην μελέτη της έκτασης και του βαθμού μείωσης σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κύκλου ζωής του Τσίπουρου ως αποτέλεσμα της βιολογικής καλλιέργειας του σταφυλιού. Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιολογική καλλιέργεια αποτελεί την καλύτερη πρόταση για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων πρωτογενούς τομέα ενώ ταυτόχρονα είναι μια ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος παραγωγής προϊόντων καθώς δεν απαιτεί την χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι μια θλιβερή πραγματικότητα με την οποία καλείται να έρθει σε καθημερινή επαφή ο σύγχρονος άνθρωπος. Η μόλυνση του περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μερικές μόνο από τις προεκτάσεις της υποβάθμισης αυτής και είναι ο βασικότερος λόγος ευαισθητοποίησης του ανθρώπου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η ευαισθητοποίηση αυτή του κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας οδήγησαν στην δημιουργία εργαλείων η χρήση των οποίων βοηθάει τον σύγχρονο άνθρωπο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τον ενεργειών του στο περιβάλλον. Ένα τέτοιο αξιόλογο εργαλείο αποτελεί και η Ανάλυση Κύκλου Ζωής που είναι η πληρέστερη μέθοδος μέσω της οποίας εφαρμόζεται το σύστημα διαχείρισης της περιβαλλοντικής λογιστικής. Μέσω της ΑΚΖ εξετάζονται οι καταναλώσεις ενέργειας και φυσικών πόρων, οι απορρίψεις στο περιβάλλον και αξιολογούνται όλες αυτές οι επιδράσεις. Για να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε τον Κύκλο Ζωής του κάθε προϊόντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και ο κύριος στόχος του σύγχρονου ανθρώπου και για την επίτευξή της, προϋπόθεση είναι η χρήση των εργαλείων και των μεθόδων που επιτρέπουν να γίνει η σύγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η ποσοτικοποίηση αυτών. Σε αυτήν την μελέτη εργαζόμαστε πάνω στον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κύκλου Ζωής του Τσίπουρου, το οποίο είναι ένα παραδοσιακό, αλκοολούχο ποτό, που προκύπτει από την απόσταξη ζυμωμένων στέμφυλων και παράγεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apothesis ΤΣΙΡΙΚΑ.pdf4.21 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.