Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/33434
Title: Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων ανθρώπων: Αποτελέσματα Ομάδων Εστίασης
Authors: ΠΛΙΑΚΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Advisor: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΙΑ, ΜΑΡΙΑ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Keywords: άνω των 65, διατροφή, οικονομική κρίση, νοσήματα ηλικιωμένων;over 65 years old, dietary habits, economic crisis, elderly diseases
Issue Date: Oct-2016
Abstract: Σκοπός: Της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί η επίδραση της οικονομικής κρίσης που εμφανίστηκε στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία στις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων, άνω των 65 ετών και, η καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων, κυρίως στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (πρώην Νομαρχία). Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 58 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και πάνω. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 04-04-2016 έως 11-04-2016. Διεξήχθη σε δυο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας. Χρησιμοποιήθηκαν 9 ομάδες εστίασης και συμμετείχαν από 4 έως 10 άτομα στην καθεμιά. Οι συνεδριάσεις διήρκησαν από 30 λεπτά έως 1 ώρα ανάλογα τον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν ανά συνεδρία και τις σχετικές συζητήσεις. Οι συνεδρίες στηρίχθηκαν σ’ ένα προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο και όλες οι απαντήσεις μαγνητοφωνήθηκαν. Στόχος ήταν να συλλεχθούν ποιοτικά δεδομένα σε σχέση με τα ερευνητικά ερωτήματα που αφορούσαν τους παράγοντες που επηρεάζουν στο τι τελικά επιλέγει να φάει ένα άτομο και στο πως έχει αλλάξει η οικονομική κρίση τις διατροφικές μας συνήθειες. Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε πως οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την Τρίτη ηλικία ως προς την επιλογή των τροφίμων κατά κύριο λόγο είναι η υγεία και η οικονομία. Βέβαια ακούστηκαν και απόψεις ανθρώπων που δεν συμμετέχουν καν στην επιλογή των τροφίμων γιατί ψωνίζουν κάποιοι άλλοι στο σπίτι και απόψεις που έχουν να κάνουν με επιλογή σύμφωνα με την ποιότητα των τροφίμων, την εποχή, τη διάθεση την ψυχολογία, τη γεύση και την προσβασιμότητα στον τόπο διάθεσης του τροφίμου. Συμπεράσματα: Η οικονομική κρίση επηρέασε την επιλογή τροφίμων, αγοράζονται μόνο τα απαραίτητα τρόφιμα, κάποια άτομα περιόρισαν ή και ακόμη απομάκρυναν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων από το διαιτολόγιό τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς. Άλλοι αγοράζουν το φθηνότερο και προτιμούν το ράφι των προσφορών. Περιόρισαν την κατανάλωση κρέατος και στράφηκαν στα φθηνά ψάρια. Γενικότερα παρατηρείται μείωση στην ποσότητα αλλά και συμβιβασμοί στην ποιότητα.
Appears in Collections:ΔΜΥ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΜΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΙΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.pdfΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ2.46 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.