Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/32489
Title: Μελέτη των διεργασιών τομέα παραγωγής αρωμάτων τροφίμων ελληνικής χημικής βιομηχανίας.
Authors: ΛΟΥΠΕΤΗΣ, ΘΩΜΑΣ
Advisor: ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ , ΠΕΤΡΟΣ Δρ
Keywords: Στατιστικός έλεγχος διεργασιών;statistical process control;Χημική βιομηχανία;chemical industry;Αρώματα τροφίμων;Flavors;Διαγράμματα ελέγχου;Control charts;Οσφρητικά τεστ;Olfactory panel tests
Issue Date: Oct-2016
Abstract: Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των παραγωγικών διεργασιών κατά τη βιομηχανοποίηση αρωμάτων (flavors) που προορίζονται για χρήση σε τρόφιμα. Από την επιστημονική αναζήτηση που ακολουθεί, ερευνάται κατά πόσο ο έλεγχος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μπορεί να προσεγγιστεί διαμέσου στατιστικών ελέγχων και αναζητούνται τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και o τρόπος που θα καταστήσει αυτά ικανά για συμπερασματολογία. Για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου επιλέχτηκαν τα χαρακτηριστικά μεγέθη της πυκνότητας, του δείκτου διάθλασης, και του pH παραγόμενου προϊόντος, και μελετήθηκε η συμπεριφορά των δεδομένων που προέκυψαν σε επαναλαμβανόμενες παραγωγές. Στη συνέχεια αναζητήθηκαν τα κατάλληλα διαγράμματα που ενδείκνυνται για την παρακολούθηση της παραγωγικής διεργασίας. Στο τελικό στάδιο τα εργαλεία τέθηκαν υπό δοκιμή για να διαπιστωθεί η συμπεριφορά τους σε μη συμμορφούμενες παραγωγές (ελαττωματικές παραγωγές) με διαφόρων μορφών μη συμμορφώσεις ως προς την προδιαγραφή του προϊόντος και συγκρίθηκαν με κλασικές μεθόδους ελέγχου ποιότητας όπως είναι τα μυριστικά τεστ. Επιπροσθέτως εκτελέστηκαν δοκιμές με δείγματα ανά ζεύγη ώστε να διαπιστωθεί ποια η επίδραση του χρόνου ανάδευσης, σε δύο διαφορετικά επίπεδα, ως προς την ομογενοποίηση του αρώματος. Το όλο εγχείρημα παρουσίασε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες δυσκολίες λόγω της ιδιομορφίας του προϊόντος, αλλά και της σχετικής αδυναμίας της προτεινόμενης μεθόδου να εντοπίσει τα σφάλματα που δημιουργήθηκαν όταν εφαρμόστηκε στο τελικό προϊόν. Τα αποτελέσματα φανερώνουν την περιπλοκότητα του γενικότερου ζητήματος που τίθεται στην εργασία αυτή, δηλαδή του «Ελέγχου ποιότητας των αρωμάτων τροφίμων» και καθιστούν σαφές πως στα πλαίσια αυτής της εργασίας δεν υπήρξε η δυνατότητα- λόγω χρόνου και πόρων- να εξαντληθούν όλες οι πτυχές. Ωστόσο, κατά την πορεία της μελέτης, έγινε εμφανές πως ο στατιστικός έλεγχος ποιότητας δύναται να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν εφαρμόζεται επιπρόσθετα και στα ενδιάμεσα παραγωγικά στάδια. Δόθηκε έμφαση δηλαδή στο σχολαστικό έλεγχο των ενδιάμεσων σταδίων, με στόχο τον εκμηδενισμό της πιθανότητας παραγωγής ελαττωματικού τελικού προϊόντος. Τη φιλοσοφία αυτή πραγματεύεται ο Crosby (1995) αναφερόμενος στο τρίτο απόλυτο ποιότητας το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή μηδέν ελαττωματικών μονάδων.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Διπλωματική.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.