Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/32270
Title: ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΟΓΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Authors: ΜΠΑΜΠΟΥΡΗ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ
Advisor: Τσιτσιφλή, Σταυρούλα
Keywords: Τροφιμογενή νοσήματα, HACCP, προαπαιτούμενα προγράμματα, ιχνηλασιμότητα, νομοθεσία τροφίμων, σκάνδαλο ίππειου κρέατος.
Issue Date: Oct-2016
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος των τροφιμογενών νοσημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων και στοχεύει στην εξοικείωση του αναγνώστη με το πεδίο των τροφικών λοιμώξεων/τοξινώσεων ενώ ταυτόχρονα διερευνά, βάσει παραδείγματος, κατά πόσο το διεθνές εμπόριο δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος για την εκδήλωση τέτοιων νοσημάτων. Αρχικά γίνεται αναφορά στους κυριότερους αιτιολογικούς παράγοντες που είναι ικανοί να προκαλέσουν συστηματική νόσο, στους οποίους περιλαμβάνονται βακτήρια, ιοί, παράσιτα, μυκοτοξίνες, βιοτοξίνες καθώς και χημικές ουσίες που προέρχονται από την χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και φυτοφάρμακων, τα βαρέα μέταλλα και οι διοξίνες. Κάθε ένας από τους εν λόγω παράγοντες σκιαγραφείται με βάση το είδος των συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί, το χρονικό διάστημα που αυτή εκδηλώνεται και το είδος των τροφίμων που συνήθως εμπλέκονται στην μετάδοση της. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, γίνεται μία περιγραφή των ενδεχόμενων τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιμολυνθεί ένα τρόφιμο κατά την διαδικασία παραγωγής ή/και επεξεργασίας του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρόλο των χειριστών τροφίμων, στο είδος των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται, στον έλεγχο των παρασίτων στους χώρους της μονάδας, στην ποιότητα του παρεχόμενου νερού και στην αξία του καθαρισμού των σκευών και των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Στη συνέχεια γίνεται περιγραφή του ρόλου των προαπαιτούμενων προγραμμάτων, του συστήματος HACCP και της ιχνηλασιμότητας στον έλεγχο της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Ακολουθεί η παρουσίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με ζήτημα της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, το οποίο περιλαμβάνει τους βασικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και την Εθνική Νομοθεσία γύρω από τα τρόφιμα. Επίσης γίνεται αναφορά στον ελεγκτικό ρόλο που ασκεί ο ΕΦΕΤ, ως επίσημος φορέας ελέγχου τροφίμων καθώς και στην συνύπαρξή του με άλλους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς θεσμούς. Τέλος, με αφορμή το σκάνδαλο του ίππειου κρέατος, διερευνάται κατά πόσο, στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου, μπορεί να είναι ελεγχόμενη η ποιότητα της τροφής, που τελικά καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ -ΜΠΑΜΠΟΥΡΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής1.03 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.