Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/32132
Title: Εργαστηριακή διερεύνηση παρουσίας Salmonella στα πτηνά και η σχέση της με την ασφάλεια τροφίμων
Authors: ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ
Advisor: Καφετζόπουλος, Δημήτριος
Keywords: Σαλμονέλλα;Salmonella;Ασφάλεια τροφίμων;Food safety;Πουλερικά;Poultry
Issue Date: Oct-2016
Abstract: Η ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων, αποτελεί σημαντικό στόχο για την βιομηχανία. Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω του ελέγχου των διαφόρων ειδών κινδύνων σε κάθε στάδιο παραγωγής. Οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί, καθώς πολλές φορές δεν είναι άμεσα ορατοί και απαιτούν εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για τον αποκλεισμό τους. Η Salmonella spp, αποτελεί έναν σημαντικό μικροβιολογικό κίνδυνο στα τρόφιμα που παράγονται από πουλερικά και οδηγεί σε μεγάλο αριθμό τροφιμογενών λοιμώξεων, αλλά και θανάτων. Έτσι, ο περιορισμός του κινδύνου αυτού αποτελεί σημαντικό πυλώνα, προκειμένου να παράγονται ασφαλή τρόφιμα από τα πουλερικά. Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι η παρουσίαση των τρόπων ελέγχου της Salmonella στις όρνιθες αυγοπαραγωγής και τα ορνίθια κρεατοπαραγωγής, η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της εργαστηριακής ανάλυσης των δειγμάτων που προέρχονται από αυτά τα σμήνη, καθώς και των εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων που προέρχονται από κρούσματα σε ανθρώπους στην Ελλάδα, για την τριετία 2013-2015. Στο πρώτο, γενικό μέρος, παρουσιάζονται αρχικά τα χαρακτηριστικά του βακτηρίου της Salmonella, αναλύεται η επίπτωση της μόλυνσης στον άνθρωπο και ειδικότερα η σημαντικότητα και η συχνότητα των τροφιμογενούς προέλευσης λοιμώξεων. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο τρόπος μόλυνσης, η επίπτωση και οι μέθοδοι πρόληψης στα πτηνά, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης στα τρόφιμα. Τέλος, πραγματοποιείται η παρουσίαση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών νομοθετικών απαιτήσεων στα θέματα ελέγχου της Salmonella στις εκτροφές πτηνών, με στόχο την μείωση του επιπολασμού του βακτηρίου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στο δεύτερο, ειδικό μέρος, πραγματοποιείται παρουσίαση και ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων των δειγμάτων που λήφθηκαν στα πλαίσια της εξέτασης των σμηνών αυγοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής στην Ελλάδα για Salmonella. Επιπλέον, αναλύονται τα αποτελέσματα προσδιορισμού των οροτύπων από δείγματα κρουσμάτων σαλμονέλλωσης σε ανθρώπους. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε προκύπτει πως κατά την τριετία 2013-2015 τα προγράμματα ελέγχου σαλμονέλλας παρουσίασαν δυσκολίες κατά την εφαρμογή τους στις όρνιθες αυγοπαραγωγής. Συγκεκριμένα, η κάλυψη των σμηνών αυγοπαραγωγής από τα ΕΠΕΣ ήταν χαμηλότερη σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και τα Δωδεκάνησα, ενώ ταυτόχρονα στις γεωγραφικές περιοχές Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου απομονώθηκε Salmonella σε αρκετά υψηλά ποσοστά από τα σμήνη. Ο συχνότερα απομονωμένος ορότυπος στα σμήνη αυγοπαραγωγής ήταν ο Salmonella Enteritidis, αποτελώντας έναν εξαιρετικά σημαντικό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία. Σε ότι αφορά τα ανθρώπινα κρούσματα, αυτά αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό το έτος 2015, με ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση απομόνωσης του οροτύπου Salmonella Enteritidis (Υποκεφάλαιο 6.4.).
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Διπλωματικήfinalcor.pdf3.74 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.