Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/31941
Title: Σχεδιασμός και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 22000:2005 και IFS - Ανάλυση Κύκλου Ζωής και χρονική μέτρηση του κυκλώματος παραγωγής σε επιχείρηση επεξεργασίας & τυποποίησης αμυγδάλου
Authors: ΤΖΑΣΤΟΥΔΗ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
Advisor: ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Δρ.
Keywords: Ασφάλεια τροφίμων;Food safety;Α.Κ.Ζ.;L.C.A.;Περιβαλλοντικά προβλήματα;Environmental issues;Ανασχεδιασμός;Reengineering
Issue Date: 2016
Abstract: Βάσει της συνεχούς ανάπτυξης στην παραγωγή προϊόντων, καθίσταται πλέον απαραίτητη η εφαρμογή διεθνών προτύπων όσον αφορά την ποιότητα έτσι ώστε μια εταιρεία να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι, η εφαρμογή προτύπων τυποποίησης συνδέονται στενά με τις απαιτήσεις των αγορών παγκοσμίως όσο και με τις αποφάσεις και οδηγίες που επικρατούν στον τομέα της βιομηχανίας. Τόσο η αναγκαιότητα, όσο και η αποδοτικότητα εφαρμογής προτύπων ποιότητας έγινε αντιληπτή κατά τα πρώτα στάδια στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, παρατηρήθηκε η σπουδαιότητα του ρόλου των προτύπων ποιότητας που εφαρμόζονται για την παραγωγή ενός προϊόντος ή την παροχή υπηρεσιών διότι έχουν αντίκτυπο στην αγορά η οποία, είναι και ο βασικότερος παράγοντας στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των εθνών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι, ο ρόλος των προτύπων ποιότητας έχει ως βάση τη μείωση της πολυμορφίας, την αποφυγή δυσλειτουργιών των διαδικασιών και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εταιρειών. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, χωρίς τα πρότυπα ποιότητας μια εταιρεία ή οργανισμός δε θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικά με απώτερο σκοπό τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη. Στην παρούσα εργασία, θα παρουσιάσουμε το σχεδιασμό και εφαρμογή των διεθνών προτύπων ISO 22000:2005 και IFS που αφορούν τη διαχείριση ασφάλειας τροφίμων, καθώς και την ανάλυση του κύκλου ζωής στην επεξεργασία και τυποποίηση αμυγδάλου. Επιπροσθέτως, έμφαση δόθηκε στην αξιολόγηση της συμμετοχής του κάθε σταδίου παραγωγής σε σχέση με το κύκλο ζωής του προϊόντος (αξιολόγηση της επίπτωσης στο περιβάλλον). Η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων (συλλογή αριθμητικών δεδομένων) από τον πρωτογενή τομέα μας επέτρεψε να προβούμε σε έναν ανασχεδιασμό των παραγωγικών διαδικασιών προκειμένου να μειώσουμε τη συμμετοχή των φάσεων του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (με παράλληλη μείωση του κύκλου ζωής και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας δηλαδή λιγότερος χρόνος-περισσότερο προϊόν). Τέλος, κάναμε επαναπροσδιορισμό του κύκλου ζωής για τη νέα παραγωγική διαδικασία που προέκυψε και αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα από την εν λόγω εφαρμογή. Επίσης προέκυψε και συγκριτική αξιολόγηση της νέας παραγωγικής διαδικασίας σε σχέση με την υφιστάμενη.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΤΖΑΣΤΟΥΔΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής με παραρτήματα4.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.