Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/31926
Title: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Authors: ΜΑΡΟΥΛΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Advisor: ΛΑΓΟΣ, Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Keywords: Ανάπτυξη;Οινοτουρισμός;Σαντορίνη
Issue Date: Sep-2016
Abstract: Τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιηθεί η στροφή του Ελληνικού τουρισμού προς την «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ή αειφορία (tourism and sustainable development)» και τον εναλλακτικό τουρισμό (Τσάρτας, 1996). Μια από τις μορφές ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να έχει ιδιαίτερη απήχηση στην Ελλάδα είναι ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός. Η παρούσα έρευνα έχει ως αντικείμενο την εξέταση του οινοτουρισμού ως μέσου ανάπτυξης για το νησί της Σαντορίνης. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Σαντορίνη είναι ηφαιστιογενές νησί με ένα ιδιαίτερο κλίμα, με τον αμπελώνα της, μοναδικό οικοσύστημα στον κόσμο μέσα από τo oποιό παράγονται εξαιρετικές ποικιλίες οίνου. Αυτό καθιστά την Σαντορίνη ένα μοναδικό παραγωγό κρασιού, το οποίο αναγνωρίζεται ως κρασί υψηλής ποιότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, η Σαντορίνη είναι μεμονωμένη περίπτωση του ελλαδικού χώρου, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιχειρηματίες, τα ξενοδοχεία, οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες έχουν ενωθεί για να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες .ώστε ο οινοτουρισμός να αναπτυχθεί στην Σαντορίνη. Μπορεί η περίπτωση της Σαντορίνης να αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα πρότυπου στρατηγικού σχεδιασμού των Φορέων του Τουρισμού, με σκοπό ο οινοτουρισμός να προσδώσει ιδιαίτερη αξία στο τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης. Θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι σε καμία περίπτωση η Σαντορίνη δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στον οινοτουρισμό. Η παρούσα μελέτη βασίστηκε και σε πρωτογενή δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα έρευνα βασίστηκε στην τριγωνοποίηση ως την ερευνητική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει την χρήση ποιοτικής και της ποσοτικής έρευνας. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει ποσοτική έρευνα σε δείγμα τουριστών καθώς και ποιοτική σε οινοπαραγωγούς καθώς και σε στελέχη της Διοίκησης του νησιού. Η επισκόπηση της βιβλιογραφίας μέχρι σήμερα και η ανάλυση των μελετών περιπτώσεων, σε συνδυασμό με τα εμπειρικά δεδομένα, αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα του φαινομένου. Υπάρχει μια πληθώρα από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία των οινοποιών, ενώ αναφέρεται ότι αν τα οινοποιεία καταφέρουν να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, τότε υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για τον προορισμό και την τοπική κοινωνία. Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι για την Σαντορίνη υπάρχουν πολλές προοπτικές. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι ο οινοτουρισμός μπορεί να γίνει ένα βασικό μέσο ανάπτυξης για το νησί της Σαντορίνης, αλλά όχι το μοναδικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι η Σαντορίνη είναι ένα νησί που έχει ήδη ιδιαίτερα σημαντική τουριστική ανάπτυξη που βασίζεται στην καλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, οπότε και ο οινοτουρισμός μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υφιστάμενο τουριστικό προϊόν του νησιού, λόγω του ότι η εικόνα της Σαντορίνης έχει ήδη χτιστεί πάνω στον ποιοτικό τουρισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ένα μονοθεματικό νησί. Επιπλέον δεδομένα από τη έρευνα είναι το ότι υπάρχει η πλήρης στήριξη των τοπικών αρχών σε σχέση με τον οινοτουρισμό αλλά και ότι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν κατανοήσει την δυναμική του και για αυτό έχουν προχωρήσει σε ανάλογες επενδύσεις. Για αυτό μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικό όργανο που θα συντονίζει αυτές τις ενέργειες όπως και να ενταχθεί ο οινοτουρισμός στα τουριστικά πακέτα της Σαντορίνης με την ανάλογη προβολή.
Appears in Collections:ΔΤΕ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
D.E.ANGELIKIS.MAROULI 25.09.2016.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής, Παράρτημα2.96 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.