Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/31848
Title: Διερεύνηση του ρόλου των Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων στη διαχείριση και τον έλεγχο των αλλεργιογόνων συστατικών των τροφίμων: Εφαρμογή στη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙΚΡΙ Α.Ε.
Authors: ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Advisor: ΚΟΕΜΤΖΗ, ΜΑΡΙΑ
Keywords: αλλεργιογόνα;allergens;Προαπαιτούμενα Προγράμματα;Prerequisite Programs;μελέτη αστοχίας FMEA;FMEA analysis
Issue Date: 2016
Abstract: ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η διερεύνηση του ρόλου των Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων στη διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών των τροφίμων. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση ανέδειξε την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός πλάνου διαχείρισης των κρίσιμων στοιχείων τα οποία πρέπει να ελέγχονται και να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση του κινδύνου πρόκλησης αλλεργίας. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, την Οδηγία 2003/89/EC και τον Codex Alimentarious του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO/WHO), δημιουργείται ένας πίνακας στοιχείων ο οποίος περιέχει όλα τα βασικά σημεία ελέγχου για την κατάλληλη διαχείριση των αλλεργιογόνων. Μεθοδολογία Στη συνέχεια της εργασίας γίνεται διερεύνηση της εφαρμογής του πίνακα ελέγχου σε ένα από τα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙΚΡΙ Α.Ε. με στόχο τη διευκόλυνση του συνεχούς ελέγχου και της διαχείριση του κινδύνου των αλλεργιογόνων, μέσω της εφαρμογής Μελέτης Αστοχίας FMEA. Η εφαρμογή στην εταιρεία γίνεται μέσα από ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπου επιπλέον διερευνώνται ο βαθμός σημαντικότητας των κρίσιμων στοιχείων στη διαχείριση και τον έλεγχο των αλλεργιογόνων, η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων ελέγχου, η κατανόηση από μέρους της βιομηχανίας των βασικών αρχών και πρακτικών καθώς και οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ύπαρξη των αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα. Επιπλέον εξετάζεται, πώς οι γενικές απαιτήσεις της Οδηγίας 2003/89/EC μεταφράζονται στις ειδικές απαιτήσεις των αλλεργιογόνων που βρίσκονται στην επιχείρηση, όπως για παράδειγμα η σημασία της διαχείρισης των προμηθειών ως ένα από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας ελέγχου, όπου μέσω της αξιολόγησης και της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ της επιχείρησης και των προμηθευτών επιτυγχάνεται η αποτελεσματική διαχείριση των αλλεργιογόνων. Αποτελέσματα Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα κρίσιμα στοιχεία των Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους (διαθεσιμότητα προσωπικού, δέσμευση και εκπαίδευση), τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης (υποδομές και εξοπλισμός), τις διεργασίες παραγωγής και την ενημέρωση των καταναλωτών έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα για την αποτελεσματική διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών και είναι υψηλής προτεραιότητας στη διαδικασία ελέγχου των αλλεργιογόνων, εμφανίζοντας το υψηλότερο RPN στην Μελέτη Αστοχίας FMEA. Αντίθετα, στοιχεία όπως η Τεκμηρίωση και η Τήρηση των αρχείων παρουσιάζουν χαμηλό RPN, κρίνονται λιγότερο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι δεν επηρεάζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των αλλεργιογόνων συστατικών. Περιορισμοί της έρευνας Ως περιορισμός της έρευνας θα μπορούσε να αναφερθεί, η εφαρμογή της έρευνας σε μια μόνο γραμμή παραγωγής. Η έρευνα θα μπορούσε να διεξαχθεί και στις υπόλοιπες γραμμές παραγωγής σε άλλα προϊόντα, αλλά αυτό θα ήταν υλοποιήσιμο στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης διερεύνησης. Επιπλέον, ο υποκειμενικός χαρακτήρας των δεδομένων αποτελεί έναν σημαντικό περιορισμό στην παρούσα εργασία. Ωστόσο οι περιορισμοί αυτοί συνιστούν μελλοντικές διερευνητικές πηγές. Πρακτική αξία Η εργασία παρουσιάζει την πρακτική εφαρμογή της μελέτης αστοχίας FMEA στη διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αλλεργιογόνων μπορεί να επιφέρει αύξηση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, με αποτέλεσμα την μείωση της πιθανότητας των διατροφικών σκανδάλων και την αύξηση του κέρδους.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Δ.Ε. ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pdfΚυρίως σώμα διπλωματικής1.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.