Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/30955
Title: "Χαρακτηριστικά εργαζομένων και πρακτικές ασφαλείας τροφίμων: Εμπειρική μελέτη στον κλάδο της μεταποιήσης και εμπορίας αγροτικών προίοντων"
Authors: ΚΥΡΙΑΖΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Advisor: Μπουραντά, Αθανασία
Keywords: ISO;HACCP;σύστημα διασφάλισης ποιότητας και quality assurance;Ελλάδα και Greece;κλάδος μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και industry processing and marketing of agricultural products;εργασιακή ικανοποίηση και job satisfaction
Issue Date: 1-May-2016
Abstract: Η διασφάλιση ποιότητας στον κλάδο τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει ζωτική σημασία για το καταναλωτικό κοινό. Για το σκοπό αυτό η παρούσα εργασία προσπαθεί να εκτιμήσει το βαθμό εφαρμογής των αρχών Διασφάλισης Ποιότητας σε Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Η διεθνής βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των τροφίμων και προτείνει μελλοντικές έρευνες να επικεντρωθούν στην αξιολόγηση και μελέτη του παράγοντα «εργαζόμενος» και του τρόπου που συμβάλλει στην ποιότητα των τροφίμων. Παρακινούμενοι από την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η συγκεκριμένη εργασία προσπαθεί επίσης να διερευνήσει το βαθμό στον οποίο επιδρά η εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων στην συμμόρφωση εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων. Τέλος θα εξεταστεί αν η εφαρμογή Συστημάτων Διασφάλισης Ασφάλειας Τροφίμων επηρεάζεται από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων (ηλικία, εκπαίδευση, κατάρτιση, εμπειρία). Η παρούσα εργασία βασίστηκε σε εμπειρική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 εργαζόμενοι από 4 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Η έρευνα έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων. Το κάθε ερωτηματολόγιο αποτελείται από τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων από την εργασία τους. Το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου αφορά την αντίληψη των εργαζομένων ως προς την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ). Τέλος, το τρίτο τμήμα αφορά στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στην έρευνα (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, επίπεδο εκπαίδευσης, θέση στην επιχείρηση). Λέξεις-κλειδιά: ISO, HACCP, σύστημα διασφάλισης ποιότητας, Ελλάδα, κλάδος μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, εργασιακή ικανοποίηση
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΕ.PDFΚυρίως σώμα διπλωματικής1.56 MBUnknownView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.