Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/17418
Title: Το νέο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005 : αξιολόγηση, σύγκριση και συσχέτιση με το σύστημα HACCP (ΕΛΟΤ 1416) και το πρότυπο ISO 9000 : η πρακτική εφαρμογή του στις τουριστικές επισιτιστικές επιχειρήσεις
Authors: ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Issue Date: 29-Jul-2008
Abstract: ΠΕΡΙΛΗΨΗΤο ενδιαφέρον για την εκπόνηση αυτής της διπλωματικής μελέτης, πηγάζει από τη μεγάλη σημασία που έχει η υγεία των τουριστών καταναλωτών, από τη μακροχρόνιαεπαγγελματική εμπειρία σε θέματα διασφάλισης ποιότητας και από την επικαιρότητα του θέματος της ασφάλειας των τροφίμων. Με την παρούσα διπλωματική εργασία, επιδιώκεται η παρουσίαση και μελέτη από βιβλιογραφικής αλλά και ερευνητικής πλευράς, του νέου και σημαντικότερου προτύπου ασφάλειας τροφίμων, του ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005.Συσχετίζεται το ISO 22000 με το σύστημα HACCP (ΕΛΟΤ 1416) και το πρότυπο ποιότητας ISO 9000:2000. Συγκρίνονται τα τρία συστήματα, ώστε να διαφανεί η κατεύθυνση του κάθε ενός, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους, ενώ εντοπίζονται και καταγράφονται οι λόγοι δημιουργίας και εφαρμογής του προτύπου ISO 22000. Περιγράφονται οι γενικές απαιτήσεις του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της μαζικής εστίασης, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός που θα βοηθήσει την κάθε εταιρεία στην ανάπτυξη και εφαρμογή του. Στο ερευνητικό τμήμα της μελέτης, δίδεται η ευκαιρία να αξιολογηθεί η πρακτική εφαρμογή του ISO 22000 σε μια ποικιλία επισιτιστικών επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις που επιφέρει σε αυτές, μέσα από τις απόψεις των στελεχών τους.Η μέθοδος που προσεγγίστηκε το θέμα, στηρίχτηκε σε βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων, αλλά  και σε πρωτογενή έρευνα σε επιχειρήσεις εστίασης που εφαρμόζουν το νέο πρότυπο με τη συμπλήρωση κατάλληλου ερωτηματολογίου.Τα συμπεράσματα που αποκομίσθηκαν από την παρούσα μελέτη δείχνουν την υπεροχή του ISO 22000 έναντι του συστήματος HACCP, τα κενά που συμπληρώνει, τηναναγκαιότητα εφαρμογής του από κάθε οργανισμό της αλυσίδας τροφίμων και τα πλεονεκτήματα που παρέχει στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν τιςλειτουργίες τους και κυρίως να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πελατών τους για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.Η παρούσα εργασία μπορεί να αποτελέσει βάση για περεταίρω έρευνα των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του νέου προτύπου και της επίδρασής του στις επισιτιστικέςεπιχειρήσει, αφού ίσως σύντομα η συμμόρφωση με το πρότυπο ISO 22000:2005 θα αποτελέσει μονόδρομο ως το μόνο δυναμικό και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης τηςασφάλειας των τροφίμων.
Appears in Collections:ΔΤΕ Διπλωματικές Εργασίες



This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.