Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/16070
Title: Μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά μαθητών Γ' γυμνασίου αστικών περιοχών του νομού Αιτωλοακαρνανίας
Authors: ΕΥΤΥΧΙΑ Π. ΔΙΒΑΡΗ
Issue Date: 2007
Abstract: ΠΕΡΙΛΗΨΗΙσορροπημένη, υγιεινή και ασφαλή διατροφή απαιτείται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του οργανισμού των εφήβων. Οι ψυχοσωματικές ιδιαιτερότητες των εφήβων και γενετικοί, βιολογικοί, κοινωνικοί, πολιτισμικοί, περιβαλλοντικοί, γεωγραφικοί παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά και υγιεινολογική κατάστασή τους. Η εντατικοποίηση της ζωής και η παγκοσμιοποίηση οδηγούν τους νέους σε υπερκατανάλωση γρήγορου φαγητού, χαμηλής θρεπτικής αλλά υψηλής θερμιδικής αξίας. Υγιεινολογική διαφώτιση για τροποποίηση της ανθυγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς σε υγιεινή, με πρότυπο την μεσογειακή δίαιτα, μετά από αναγνώριση των χαρακτηριστικών του πληθυσμού-στόχου απαιτείται.Με την παρούσα μελέτη επιχειρήθηκε η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών μαθητών ηλικίας 15 ετών και των παραγόντων που επηρεάζουν τη διατροφική τους συμπεριφορά. Χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο της τυχαίας δειγματοληψίας σε δείγμα 655 μαθητών Γ´ Γυμνασίου αστικών περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου.Η διερεύνηση έδειξε ότι οι έφηβοι διατρέφονται άστατα, κυρίως με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής και χαμηλής θρεπτικής αξίας, τυποποιημένη και «γρήγορη» τροφή, ανεξάρτητα των οικογενειακών συνηθειών. Η αγορά τροφίμων, το σχολικό κυλικείο και το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζουν κυρίως τις επιλογές τους. Η διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων αυξάνει την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Τα αποτελέσματα αλλά και η επιθυμία των μαθητών δείχνουν ότι απαιτείται αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς με ολοκληρωμένη διαχείριση αγωγής υγείας και πρακτικών εφαρμογών. Για την προστασία των εφήβων απαιτούνται δραστικές τροποποιήσεις της διαθεσιμότητας τροφίμων και δυνατότητας κατανάλωσής τους από ανηλίκους. Θετική είναι η διαπίστωση ότι μεγάλο ποσοστό του δείγματος ακολουθεί αθλητικές δραστηριότητες και συμμετέχει στα βασικά ημερήσια οικογενειακά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο). Το μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει κανονικό βάρος.ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑδιατροφή, τρόφιμο, υγεία, διατροφική υγιεινή, εφηβεία, παχυσαρκία, κοινωνικές κατασκευές και διατροφή, διατροφική συμπεριφορά, Αγωγή Υγείας, άθληση και διατροφή, διαιτητικές ανάγκες, Μεσογειακή δίαιτα, νοσήματα και διατροφή.
Appears in Collections:ΔΜΥ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
%CE%94%CE%99%CE%92%CE%91%CE%A1%CE%97%20%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%91.PDF2.06 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.