Please use this identifier to cite or link to this item: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/15537
Title: ΤΟ ISO 22000 ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ
Authors: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΝΤΟΛΙΑ
Issue Date: 21-Jul-2009
Abstract: Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται η εφαρμογή του προτύπου ISO 22000 σε μια επιχείρηση ομάδας παραγωγών συσκευασίας νωπού και κατεψυγμένου σπαραγγιού. Το πρότυπο ISO 22000 αναπτύχθηκε από την ISO Technical Committee 34 Working Group 8 (ISO TC34/WG8) και είναι ένα σύστημα που επιβάλλει σε καθέναν από τους φορείς της αλυσίδας τροφίμων όχι μόνο να ελέγχει τους άμεσα προμηθευτές και άμεσους πελάτες του, αλλά να διασφαλίζει ότι όλη η αλυσίδα τροφίμων καλύπτει τις απαιτήσεις για ασφαλές προϊόν. Σε σύγκριση με το HACCP, το πρότυπο ISO 22000 κάνει άμεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτημάτων για ασφάλεια τροφίμων όχι μόνο διάφορων φορέων, αλλά και των καταναλωτών και προσδίδει αξία στον κώδικα τροφίμων. Το σπαράγγι καλλιεργείται στο χώμα ενώ τα φύλλα του αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος. Τα φύλλα του μπορούν να μολυνθούν από πιτσιλίσματα βροχής, αρδευτικό ράντισμα και από έντομα, κοχλίες και άλλα μικρά ζώα και γενικότερα από περιττώματα ζώων. Καταναλώνεται μαγειρεμένο, αποτελεί πιθανή πηγή εντερικών βακτηρίων, παρασίτων και ιών που εισάγονται από το χώμα, το νερό της άρδευσης ή τα λιπάσματα, από τα απεκκρίματα πτηνών ή ζώων, έντομα, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (από τους εργαζόμενους) και τις περαιτέρω επεξεργασίες (εργαζόμενους, υλικά συσκευασίας). Η ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας για το υπό διαπραγμάτευση θέμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη του θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου της εργασίας. Επικεντρωθήκαμε σε μια σύνθεση των περισσότερο αξιόλογων πορισμάτων προηγηθέντων ερευνών και στην κριτική αξιολόγησή τους. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε γενικά θέματα που αφορούν στην ποιότητα και τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πρότυπο ISO 22000 και στο τρίτο κεφάλαιο αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο, που αποτελεί και το ουσιώδες της εργασίας αναλύεται το εγχειρίδιο ποιότητας της ομάδας παραγωγών σύμφωνα με το ISO 22000 με τα προβλεπόμενα έντυπα να διαχωρίζονται στο Παράρτημα Α.
Appears in Collections:ΔΙΠ Διπλωματικές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KONTOLIA%20ANASTASIA.pdf2.4 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in Apothesis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.